соматропин

Хормон на растежа HGH (Соматропин)

Соматропин – Хормонът на растежа не само е един от най-ценните хормони произвеждани в човешкия организъм, а и един от най-търсените в неговия синтетичен вариант.

Често по медийте наричат Хормона на растежа Анаболен Стероид. Макар той да притежава силни анаболни свойства, Хормонът на растежа по никакъв дръг начин не може да бъде причислен към Анаболните Стероиди.

За пръв път успешна администрация на Растежен хормон е направена през 1958 г. По това време той се извлича от хипофизата на починали и макар да се използва доста добре в редица лечебни планове, той носи риск от развитието на фатално, дегенеративно заболяване на мозъка. Макар рискът да е малък ±1%, Администрацията по контрол на храните и лекарствата в САЩ спират неговото пройзводство през 1985 г.

Скоро след това шведската компания Kabi Vitrum започват синтрзирането и пройзводството на чист синтетичен Растежен хормон, благодарение на рекомбинантната ДНК технология. който днес е известен, като Соматропин.

Функции на Соматропин

Растежния хормон е протеин. Той е главен участник и регулатор на растежа и метаболизма в човешкото тяло. Хормонът на растежа стимулира формирането на съединителна тъкан, значително увеличава броя на клетките в мускулната тъкан и поддържа триглицеридната хидролиза, като по този начин намалява количеството подкожни мазнини.

Друга негова функция, която е в плюс за атлетите употребяващи Анаболни Стероиди е, че Растежния хормон има способността да намали общото количество холестерол.

Соматропин притежава аминокиселинна верига от 191 аминокиселини, което го прави идентичен с естествено пройзвеждания хормон.

Ефекти от употребата на Растежен хормон

Соматропин притежава широк спектър от позитивни ефекти, които в някой случай са действително впечатляващи. В терапевтичната практика Соматропин най-често се използва за лечението на деца със забавено развитие (хипофизни джуджета) или за третирането на дефицит на хормона при възрастни. Растежния хормон също се използва много успешно при подпомагащата терапия на пациенти страдащи ХИВ вируса или други заболявания свързани със загуба на тегло.

В спорта, употребата на Соматропин е изключително популярна. Сам по себе си Растежния хормон е изключително анаболен, но за найстина сериозни резултати, атлетите го комбинират с Анаболни Стероиди. Соматропин и Анаболните Стероиди работят отлично заедно и резултатите от съвместната им употреба са в повечето случай впечатляващи.

Използван самостоятелно, Соматропин ще подобри възстановяването повече отколкото всеки друг хормон, както и значително ще повиши метаболизма.

Растежния хормон работи съвместно с друг изключително мощен анаболен хормон, наричан Инсулиново-подобен Фактор на растежа-1 (IGF-1). IGF-1 е силно анаболен и притежава много силни възстановителни свойства, като засяга почти всяка клетка в човешкия организъм. Приемът на Соматропин ще резултатира в завишени нива на IGF-1.

В последните години, Соматропин се счита за извор на младостта и се използва все повече с цел намаляване на проблемите свързани с естествения процес на стареене. Соматропин със сигурност няма да спре този процес, но би спомогнат за оптималното му протичане.

Основните ползи от употребата на Соматропин и за двата пола включват :

  • Намаляване на подкожните мазнини
  • Подобрена способност на организма да поддържа адекватни нива на подкожните мазнини
  • Завишен метаболизъм
  • Подобрено чувства за благополучие
  • По-здрава кожа
  • По-добър сън
  • Заздравяване на костите
  • Повишени нива на енергията
  • Повишена ставна сила
  • Покачване на чиста мускулна маса
  • Ускорено възстановяване
  • Повишане здравина на сухожилията

Странични ефекти от употребата на Соматропин

Соматропин е сред най-безопасните хормони, които могат да се използват както от мъже, така и от жени. Въпреки това, употребата му може да предизвика нежелани странични реакции, като най-честите са : водна задръжка, особено около китките и глезените, болка в ставите и главоболие.

Соматропин – листовка

При високи дози, може да се получи Хипотироидизъм (намалено пройзводство на тироидни хормони).

При много високи дози Соматропин за продължителни периоди от време, страничните ефекти могат да бъдат много сериозни. Подобни странични ефекти се свързват с нарастване на дланите, ходилата и челюстта, а в някой случай може да се стигне и до увеличаване на вътрешните органи.

Друг възможен страничен ефект е появата на сърбеж и обриви около местата, където се инжектира хормона.

Употреба на Соматропин

Соматропин е инжекционен хормон, който може да бъде инжектиран подкожно или мускулно. Инжектиран подкожно, бионаличността на Соматропин е около 75 %, а при мускулните инжекции е около 63 %.

В терапевтични условия, дозировката на Соматропин за мъже би била в порядъка на 1 до 3 единици дневно.

При жените дозите биха били в порядъка на 1 до 2 единици на ден.

В спорта, дозите при употребата на Соматропин попадат в доста широки граници, като обикновенно при мъжете дневната доза е 2 до 4 единици. При тази дозировка, атлетите могат да очакват засилено изгаряне на подкожните мазнини, както и драстично завишен възстановителен капацитет на организма. При жените подобен ефект може да бъде постигнат с дози от 1 до 2 единици.

За да постигнете обаче, найстина драстично повишаване на мускулната маса, общата доза трябва да бъде по-висока, в порядъка на 6 до 8 единици за продължителен период от време. По-висока доза би дала още по-добри резултати, но с нея значително се увеличава риска от получаване на нежелани странични ефекти.

Независимо от дозата в която се употребява Соматропин, ефектът от неговата употреба ще дойде във времето и няма да бъде светкавичен. Употребата му за периоди по-малки от 8 седмици се счита за безсмислена, като се препоръчва употреба за минимум 12-16 седмици.

Екипът на Zobim.NET Ви препоръчваме 3-те най-добри хормона на растежа на пазара в момента, които сме тествали фармацевтично и са изпробвани и от наши атлети и доказано работещи:

  1. Aviva HGH – 40 IU (Тестван в българска лаборатория върху наши атлети и 100% чист)
  2. Pfizer Genotropin – 36 IU
  3. Novo Nordisk Norditropin – 45 IU

Вашият коментар