Допингът в спорта - заслужава ли си?

Допингът в спорта – заслужава ли си?

Допинг и спорт? От както спортът съществува като средство за развлечение и атракция, хората се опитват да мамят за да вземат предимство пред конкуренцията. Скандалите вървят ръка за ръка със спорта, от десетилетия назад.

Допинг

Забрана за руските спортисти да се явяват на олимпийски форуми, отнемане на състезателни права до живот на Ланс Армстронг, скандала с Мария Шарапова. На всеки голям форум, ставаме свидетели на поредният допинг скандал. Допингът и задкулисното подпомагане са част от големия спорт от много години насам.

Вижте още „Допингът в спорта – заслужава ли си?“

Терапията след цикъл с Анаболни Стероиди

Терапия за възстановяване на собственото производство на тестостерон след употреба на анаболни стероиди

След-циклова терапия

Терапията след цикъл с Анаболни Стероиди е период, в който атлетите приемат определени препарати, след като вече са спрели техния прием.

Терапията след цикъл в много случай може да обърка атлетите, като в тази статия ще обърнем внимание на основните въпроси свързани с нея: кога да се започне, какви медикаменти да изпозвате, за какъв период от време и какво можете да очаквате.

Вижте още „Терапия за възстановяване на собственото производство на тестостерон след употреба на анаболни стероиди“

Какво е Тестостерон

Тестостеронът – най-използваният и ефективен анаболен стероид, видове естери и действие

Макар, да има редица хормони, които можем да наречем важни що се касае до здравето ни, за мъжете хормонът Тестостерон е сред най-важните. Тестостеронът е важен хормон и за жените, но мъжкият организъм се нуждае от далеч по-високи стойности.

Тестостеронът е в основата на всички Анаболни Стероиди и сам по себе си, може да бъде достатъчен като суплементиране за постигането на върхови спортни постижения. Като такъв и за да може атлетът решил да суплементира Тестостерон да постигне максимума от неговата употреба, ние трябва първо да добием основни познания за самия хормон и неговата роля в организма.

Вижте още „Тестостеронът – най-използваният и ефективен анаболен стероид, видове естери и действие“

Тестостеронът - основният анаболен хормон

Тестостеронът – основният анаболен хормон и стероид

Анаболните стероиди представляват категория лекарствени препарати, които съдържат синтетично произведени форми на половия хормон тестостерон или друго подобно съединение, свързано с тестостерона, подобно по действие и структура. За да бъде разбрано как работят анаболните стероиди е важно да се разбере как тестостеронът функционира. Какво точно е тестостерон?

Вижте още „Тестостеронът – основният анаболен хормон и стероид“

анаболни стероиди

Анаболни стероиди – всичко, което трябва да знаем за тях

Анаболни стероиди се използват при някои медицински състояния, но хората също ги използват незаконно за да повишат спортните си постижения.

Анаболни стероиди се добиват по изкуствен начин от основният мъжки хормон, тестостерон. Тестостеронът е важен елемент за насърчаване и поддържане на мускулния растеж и развитие на вторични мъжки полови характеристики, като например уплътняване на гласа и окосмяването по лицето.

Използват се за увеличаване на мускулната маса, повишаване на производителността и издръжливост и за съкращаване на времето за възстановяване между тренировките.

 

Вижте още „Анаболни стероиди – всичко, което трябва да знаем за тях“

Нисък тестостерон

Нисък тестостерон – симптоми, причини и превенция

Нисък тестостерон

Ниският Тестостерон е проблем, който засяга почти всеки мъж в определен момент от неговия живот, независимо колко здравословно и активно живее той. След 40 годишна възраст над 50% от мъжете изпитват проблеми свързани с ниски нива на Тестостерона, а след 50 годишна възраст тези цифри са дори още по-стряскащи – над 80% от мъжете. Намаляването на собственото пройзводство на Тестостерона е естествен процес, но благодарение на развитието на медицината, ние можем да спрем негативните последствия за здравето.

Вижте още „Нисък тестостерон – симптоми, причини и превенция“

Свободният тестостерон

Свободният тестостерон

Свободният тестостерон

Свободният тестостерон. Много малко количество тестостерон действително съществува в свободно състояние там, където е възможно взаимодействие с клетъчните рецептори. По-голямата част се свързва с протеините SHGB (свързващ се с половите хормони гликопротеин глобулин) и албумин. Тези протеини временно блокират действието на тестостерона и го правят неактивен. Всъщност стероидните хормони се свързват по-силно с SHGB (приблизително 100 пъти по голям афинитет), но нивото на албумин е 1000 пъти по-високо от това на SHGB. Следователно активността на двата свързващи протеина в организма е приблизително еднаква.

Вижте още „Свободният тестостерон“