Какво е Тестостерон

Тестостеронът – най-използваният и ефективен анаболен стероид, видове естери и действие

Макар, да има редица хормони, които можем да наречем важни що се касае до здравето ни, за мъжете хормонът Тестостерон е сред най-важните. Тестостеронът е важен хормон и за жените, но мъжкият организъм се нуждае от далеч по-високи стойности.

Тестостеронът е в основата на всички Анаболни Стероиди и сам по себе си, може да бъде достатъчен като суплементиране за постигането на върхови спортни постижения. Като такъв и за да може атлетът решил да суплементира Тестостерон да постигне максимума от неговата употреба, ние трябва първо да добием основни познания за самия хормон и неговата роля в организма.

Какво е Тестостерон?

Какво е Тестостерон? Тестостерон принадлежи към клас хормони наричани андрогени, като той е основният андрогенен хормон. Като хормон с изклюително силен ефект, Тестостеронът е отговорен за правилното развитие на тестисите и простатната жлеза, както и за развитието на скелетната мускулатура, формирнането на костната плътност и цялостната сила на организма. Освен, че е отговорен за формирането на вторичните мъжки полови белези, които отличават мъжа от жената, Тестостеронът притежава и редица физиологични ефекти, които вълнуват спортистите – от любители до професионалисти.

  • Тестостеронът притежава силен анаболен ефект – засилва синтеза на белтъците, което води до ускорено натрупване на мускулна маса.
  • Ускорява метаболизма и повишава отделянето на мазнини от мастните клетки, като в същото време забавя тяхното отлагане.
  • Увеличава плътността и здравината на костите.
  • Стимулира задръжката на желязо и кръвообразуването.
  • Подобрява паметта, настроението и самочувствието.
  • Повишава либидото и при двата пола.

Ниски нива на Тестостерон, освен негативен ефект върху мускулната сила и костна плътност, биха имали и негативен ефект върху психичното здраве.

Освен андрогенен, Тестостеронът е и силно анаболен хормон, който както всички други стероидни хормони се синтезира от холестерола, а пройзводството му е регулирано от лутеинизиращите хормони (ЛХ) и фолликулостимулиращите хормони (ФСХ), чиято секреция от своя страна се контролира от хипофизната жлеза.

Раждането на Синтетичния Тестостерон

Тестостеронът съществува естествено в нашия организъм, но до 1935 г. все още не е бил изолиран и синтезиран. Благодарение на работата на Адолф Бутенанд и Леополд Руцизка (немски химици, които получават Нобелова награда за откритието си), през 1935 г. за първи път е разработен синтетичен Тестостерон (Пропионат), който е годен за употреба от хора.

Скоро след излизането на Тестостерон-Пропионат, нови негови естери биват разработени и пуснати на пазара. Важно е да се отбележи, че всеки Тестостерон реално има един и същ ефект върху организма, като естера който е прикачен към него определя скоростта му на отделяне в кръвоносната система и времетраенето на неговата активност в организма.

Ползи на Синтетичния Тестостерон

Ползите от употребата на Синтетичен Тестостерон са изключително много и в повечето случай за сходни за всички, но могат да бъдат и пряко зависими от дозировката. Много мъже, които употребяват Тестостерон го ползват, като част от хормонална терапия, като целта им е да бъдат възстановени естествените нива на хормона в организма. Много други обаче го ползват със съвсем различна цел, а именно да постигнат спортни постижения, които при други обстоятелства биха били недостижими.

Основните ползи от суплементирането със Синтетичен Тестостерон са :

  • Значително подобрено възстановяване : Тестотеронът драстично скъсява времето за възстановяване между отделните тренировки, както и между отделните серии в конкретна тренировка, което води до значително по-ефективен тренировъчен процес.
  • Много силен анти-катаболен ефект: Високи нива на Тестостерон водят до намалени нива на кортизола, което води до намален мускулен разпад, намалено отлагане на подкожни мазнини и по-качествен сън.
  • Повишаване броя на червените кръвни телца: Тестостерона има способността драматично да увеличава физическата издържливост, чрез увеличаване на броя на червените кръвни телца, което води до увеличено количество кислород в кръвта и от там повишен работен капацитет и тъканна ефективност.
  • Завишен протеинов синтез: Суплементирайки с Тестостерон, атлетът си гарантира завишен протеинов синтез, което от своя страна води до бързо изграждане на мускулна маса.

Основните ползи от суплементирането с Тестостерон, могат да бъдат постигнати с всяка негова форма (естер).

Форми на Тестостерона (Естери)

Съществуват много форми под които можем да намерим Тестостерона, както и различни варианти за неговата апликация. Най-ефективния начин за апликация на тестостерона е чрез неговото инжектиране, като съществуват още трансдермална и орална.

В зависимост от естера, който е прикачен към молекулата на Тестостерона, можем да разграничим 6 основни негови форми, които се използват масово:

Тестостерон Пропионат
Тестостерон Енантат
Тестостерон Ципионат
Тестостерон Суспензия
Сустанон 250
Омнадрен

Тестостерон Пропионат

Оригиналният синтетичен тестостерон. Тестостерон Пропионат е сред най-популярните и масово използвани форми на Тестостерон в света. Този вид тестостерон по дефициния е бърз, поради наличието на естер с кратък полуживот – Приопионатов естер. Полуживотът на естера е около 48 часа, което изисква сравнително честото му инжектиране. Повечето атлети инжектират този вид тестостерон през ден.

Милиграм за милиграм Тестостерон Пропионат е една идея по-потентен от повечето други форми. Друго негово предимство е по-малката водна задръжка, в сравнение с останалите форми.

Важно е да се отбележи, че някой хора могат да проявят свъх чувствителност към тази форма на Тестостерон и да се чувстват некомфортно, докато го употребяват.

Тестостерон Енантат

Това е чист Тестостерон с прикачен бавно-действащ, дълъг естер с полуживот от около 15 дни. По подобие на Тестостерон Пропионат, Енантатът е сред най-популярните форми на хормона.

Поради дългия полуживот, Тестостерон Енантат не е нужно да бъде инжектиран толкова често, като стандартно сред спортуващите е прието дозирането му 2 пъти седмично в равни дозировки, като по този начин се постигат и поддържат стабилни нивата на хормона в кръвта.

Тестостерон Ципионат

Почти напълно идентичен с Тестостерон Енантат, Тестостерон Ципионат отново представлява чист Тестостерон с прикачен бавно действащ, дълъг естер. За разлика от Енантата, който е с полуживот от около 15 дни, Ципионатът има една идея по-дълъг полуживот (с около 24 часа.).

Малката разлика в дължината на полуживотите обаче е пренебрежима и оптималната администрация на този вид Тестостерон отново е 2 пъти седмично в равни дозировки.

Тестостерон Суспензия

Тестостерон Суспензия е уникална по вида си форма на Тестостерона, поради две основни причини: първо, това е чист Тестостерон, без прикачен към него естер. Липсата на естер позволява реално абсорбираният Тестостерон да бъде 100% от всяка инжекция, за разлика от естерефицираните му версии, които имат степен на абсорбация от около 75%. Липсата на естер също така има влияние върху честотата през която хормона трябва да бъде инжектиран. Без прикачен към себе си естер, Тестостерон Суспензия трябва да бъде инжектиран всеки ден, а често и два пъти дневно, за да има реален ефект и за да могат да се поддържат стабилните нивата му в кръвта.

Освен липсата на естер, Тестостерон Суспензия се различава от другите видове Тестостерон и по това, че е разтворен във вода. Това от своя страна, допълнително ускорява неговото действие и абсорбация в организма.

Важно е да се отбележи, че инжектирането на стероиди във воден разтвор може да бъде изключително болезнено за някой хора.

Сустанон 250

Сустанон 250 представлява комбинация от 4 вида тестостерон с различна скорост на абсорбация.

Тестостерон Пропионат: 30 мг

Тестостерон Фенилпропионат: 60 мг

Тестостерон Исокапроат: 60 мг

Тестостерон Деканоат: 100 мг.

Разработен от Органон, оригиналната идея зад Сустанон 250 е била създаването на оптимален тестостеронов препарат, подходящ за прилагането в хормонални терапий, с нужда от апликация само веднъж на няколко седмици.

В спорта обаче, дозирането на Сустанон 250 по подобна схема не би било оптимално. За оптимални резултати и поддържане на стабилни нива на Тестостерон в кръвта, ижектирането на Сустанон 250 се извършва на всеки 3 дни или дори през ден.

Омнадрен

Всичко казано за Сустанон 250, важи в пълна сила и за Омнадрен. Отново комбинация от 4 форми на Тестостерон, Омнадрен се различава само по последния и най-дълъг естер във формулата, който при Сустанон 250 е Деканоат, а при Омнадрен – Капроат.

Странични ефекти от употребата на Синтетичен Тестостерон:

Както всички Анаболни Стероиди, употребата на синтетичен Тестостерон може да бъде свързана с появата на нежелани странични ефекти.

 

  • Атрофия на тестисите
  • Водна задръжка
  • Гинекомастия
  • Високо кръвно налягане
  • Акне
  • Влошаване на липидния профил

 

От всички изброени възможни странични ефекти, един е сигурен и това е атрофията на тестисите. Да, ако сте мъж и използвате синтетичен Тестостерон тестисите Ви ще се свият. Обяснението е просто – тестисите са мястото, където се пройзвежда по-голямата част от Тестостерона в тялото. Когато вкараме Тестостерон отвън, тялото ни вече не изпитва нужда да пройзвежда собствен Тестостерон и тестисите се свиват. Добрата новина е, че след приключване на употребата на синтетичен Тестостерон, тестисите ще върнат обичайните си размери.

Важно напомняне е, че всички горе-описани, възможни странични ефекти могат да бъдат избегнати и са напълно обратими ако веднъж се появят.

Водна задръжка:

Употребата на Тестостерон може да доведе до повишена водна задръжка, която в повечето случай има пряка връзка с хранителния режим. Понякога, при чувствителни хора е нужно паралелно с Тестостерона да се приема и ароматазен инхибитор.

Гинекомастия: Още известен и като „женски гърди“, този страничен ефект се дължи на ароматизиращия ефект, който има тестостерона в организма. Ароматазата е ензим в тялото ни, който превръща Тестостерона в Естроген и има за цел да поддържа баланса между тези два хормона. Когато инжектираме синтетичен Тестостерон, високите концентрации на хормона в кръвта са свързани и с повишена активност на ензима ароматаза. Макар и на пръв поглед много неприятен и неизбежен страничен ефект, той може да бъде лесно елиминиран с употребата на ароматазен инхибитор.

Високо кръвно налягане и влошен липиден статус: Употребата на Тестостерон може да има негативен ефект върху кръвното налягане и липидния профил, затова е препоръчително да следите тези два параметъра при употреба на хормона. Суплементирането с Омега-3 мастни киселини може да помогне за елиминирането на тези странични ефекти.

Акне: Този страничен ефект е възможен при всички Анаболни Стероиди, но в повечето случай е силно преувеличен. За да сте сигурни, че ще го избегнете, винаги избирайте първокачествен синтентичен Тестостерон от сигурни източници.

 

Вашият коментар