Модафинил за стимулиране на мозъчната дейност

Модафинил – безопасната „дрога“ за стимулиране на мозъчната дейност

Модафинил (Modafinil): Можем ли да станем по-умни само с едно хапче? Иска ни се да можем.

Модафинил ни дава тази възможност

Редица анализи и опити установяват, че препарата модафинил значително подобрява мозъчната дейност по време на сложни задачи.

Представете си хапче, което Ви прави по умни! Звучи като филмов сценарии но дългогодишното търсене на безопасен и ефективен „интелигентен наркотик“ може би е постигнало първия си успех. Изследователите са открили, че модафинил повишава когнитивната функция, без да причинява странични ефекти. Модафинил, който е предписван в САЩ от 1998 г. за лечение на състояния свързани с нарушение на съня като нарколепсия и сънна апнея, повишава бдителността толкова, колкото и кофеинът.

Редица проучвания сочели, че употребата на препарата може да доведе до други ползи, но резултатите били нестабилни. За да се изчистят неяснотите, в периода между 1990 и 2014 год. са анализирани 24 проучвания в оксфордския университет, разглеждащи специално влиянието на модафинила върху познавателните способности. В тяхно ревю, публикувано през 2015 год. В European Neuropsychopharmacology, те описват, че методите използвани за проучването на модафинил, силно повлияват резултатите. Изследването при изпълняване на прости задачи, като натискане на конкретен бутон, след светване на определен цвят, не са дали особени резултати.

Въпреки това, при проучвания, при които от участниците е поискано да се справят с по-сложни задачи, след приемането на модафинил се справят по-добре от участници, които не са приемали препарата. Това предполага, че препаратът повлиява на „по-високите когнитивни функции – главно изпълнителните, но също подобрява вниманието и способността за учене“. Това обяснява съавтор на изследването Ruairidh Battleday, сега лекар и Ph.D към Калифорнийския университет, Бъркли.

ПОРЪЧАЙТЕ ОРИГИНАЛЕН МОДАФИНИЛ ОТ 200 МГ. ТУК!

Но не бързайте да тичате към аптеката все още. Много лекари предписват препарата на пациенти, имащи нужда от подобряване на концентрацията. Проучване от 2018 год. сочи, че в предходната година 22% от американците са приемали лекарства за подобряване на мозъчната дейност, като 4,1% от тях са използвали модафинил.

Експериментите все още не са категорични относно дългосрочното влияние на препарата, както и за страничните му действия.

Експериментите се провеждат в контролирана среда и се наблюдават ефектите при приемане на еднократна доза Модафинил. Това обяснява невропсихологът и съавторът на проучването Анна-Катрин Брем. „Все още никой не е категоричен,  дали е безопасен при продължителна употреба от здрави хора. Нито е известно дали модафинил може да загуби своето действие при дългосрочна употреба, както е с пиенето на кафе, например.“

Проучването на страничните ефекти при Модафинил

Страничните ефекти на модафинил са много важна точка в проучването. При някой от пациентите се наблюдава безсъние, главоболие, болки в стомаха. Също така е възможно развитие на зависимост от препарата. Тези ефекти се наблюдават при повечето лекарствени препарати, така или иначе.

„Ако вие нямате конкретен медицински проблем, рисковете в сравнение с ползите, значително обръщат посоката.“ Това споделя  Шарон Морин-Замир, психолог от Университета в Кеймбридж, който изучава етичните съображения, свързани с използването на лекарства за повишаване на познавателната способност. „За някои ползите вероятно ще надвишават рисковете, поне през по-голямата част от времето,“ казва тя, „докато за други това може да не е така. Ако вземете просто едно хапче, за да издържите изпита, не е кой знае какво. Най-много да получите неразположение в стомаха.“

Нуждаем ли се всички от хапчето подобряващо мозъчната ни дейност?

Както при всички останали медицински препарати, и тук всеки индивид се повлиява по различен начин. Като оставим настрана етичните въпроси, трябва ли да приемаме странична помощ за да подобрим мисленето си, ето кои групи трябва да обърнат специално внимание, преди приема на модафинил:

Деца и тийнейджъри: Подобряващи когнитивните способности препарати, могат да крият редица рискове за развиващият се мозък. Някои проучвания сочат, че модафинил е безопасен при използването от деца при които се наблюдава състоянието„дефицит на вниманието“ и хиперактивност.

Изводите се извеждат от краткотрайни наблюдения, няма данни за ефект при дългосрочна употреба.

В статия публикувана през 2014 год., изследваща биохимичните ефекти на модафинил и други подобни „умни лекарства“, изследователите от Университета в Делауеър и университета Дрексел, изразяват опасения, че употребата на този тип лекарства, може да повлияе на способността на мозъка да се адаптира към нови ситуации и да се увеличи рискът от пристрастяване.

Хора с нисък коефициент на интелигентност: Проучванията сочат, че такъв тип препарати, дават най-висок резултат при хора със среден към нисък коефициент на интелигентност . В документ от 2014 год., учени от Оксфорд предлагат този тип лекарства да се дават избирателно на хора, нуждаещи се най-много от тях. Това се предполага, че ще повлияе в положителна посока при наркотична зависимост и ще даде известна равноспоставеност в обществото.

Възрастни хора: Някои проучвания сочат, че възрастните хора не могат да извлекат полза от лекарства подобряващи мозъчната дейност. Проучване установява, че метилфенидат (Ritalin), който повишава работната памет и вниманието при млади индивиди, не оказва влияние върху представянето сред здрави възрастни доброволци, които са били помолени да изпълняват различни когнитивни задачи.

В търсене на интелигентни лекарства

Вероятно от векове назад, хората постоянно търсят начини за повишаване на умственият си капацитет. В миналото редица препарати са били проучвани, но само модафинил е преминал строгите тестове, водещи към когнитивно подобрение.

Кофеин:

Един от най-старите и най-популярни начини за стимулиране на мозъка. Хората познават стимулиращият му ефект от хилядолетия. Той повишава енергийните нива и вниманието, но ефекта е краткотраен и се стига до привикване, което намалява действието му.

Никотин:

Също познат от хилядолетия, използван за удоволствие а също и с медицинска насоченост. Води до пристрастяване и има много странични ефекти с негативни резултати.

Амфетамин (BENZEDRINE, ADDERALL):

Синтезиран за първи път през 1887 год., като препарат за лечение на хиперактивност при деца. Амфетаминът може да повиши вниманието и паметта чрез увеличаване на нивата на норепинефрин и допамин в мозъка. Но препарата може да доведе до пристрастяване и носи редица странични ефекти, включително хиперактивност, загуба на апетит, нарушен сън, дори психоза.

Метилфенидад (RITALIN):

Първоначално пуснат на пазара през 1954 г. и предписван през 60-те години за лечение на хиперактивност. Това състояние става популярно като ADHD  през 90-те години. Както и при амфетамина, той може да подобри паметта и фокуса за тези с ADHD, но също така се използва и като спомагателно средство на мозъчната дейност при напрегната работа и повишена нужда от концентрация. Някои хора изграждат толерантност към Риталин с течение на времето.

ACETYLCHOLINESTERASE INHIBITOR (ARICEPT):

Препаратът е одобрен за лечение на болестта на Алцхаймер през 90-те години. Доказано е при  проучвания, че подобрява паметта и вниманието при здрави хора.

Модафинил:

Първоначално използван за лечение на нарколепсия. Подобрява когнитивната функция при изпълнение на трудни задачи. Учените все още нямат категорични заключения за действието му при продължителен прием

Вашият коментар