Какво е Тестостерон

Тестостеронът – най-използваният и ефективен анаболен стероид, видове естери и действие

Макар, да има редица хормони, които можем да наречем важни що се касае до здравето ни, за мъжете хормонът Тестостерон е сред най-важните. Тестостеронът е важен хормон и за жените, но мъжкият организъм се нуждае от далеч по-високи стойности.

Тестостеронът е в основата на всички Анаболни Стероиди и сам по себе си, може да бъде достатъчен като суплементиране за постигането на върхови спортни постижения. Като такъв и за да може атлетът решил да суплементира Тестостерон да постигне максимума от неговата употреба, ние трябва първо да добием основни познания за самия хормон и неговата роля в организма.

Какво е Тестостерон?

Какво е Тестостерон? Тестостерон принадлежи към клас хормони наричани андрогени, като той е основният андрогенен хормон. Като хормон с изклюително силен ефект, Тестостеронът е отговорен за правилното развитие на тестисите и простатната жлеза, както и за развитието на скелетната мускулатура, формирнането на костната плътност и цялостната сила на организма. Освен, че е отговорен за формирането на вторичните мъжки полови белези, които отличават мъжа от жената, Тестостеронът притежава и редица физиологични ефекти, които вълнуват спортистите – от любители до професионалисти.

 • Тестостеронът притежава силен анаболен ефект – засилва синтеза на белтъците, което води до ускорено натрупване на мускулна маса.
 • Ускорява метаболизма и повишава отделянето на мазнини от мастните клетки, като в същото време забавя тяхното отлагане.
 • Увеличава плътността и здравината на костите.
 • Стимулира задръжката на желязо и кръвообразуването.
 • Подобрява паметта, настроението и самочувствието.
 • Повишава либидото и при двата пола.

Ниски нива на Тестостерон, освен негативен ефект върху мускулната сила и костна плътност, биха имали и негативен ефект върху психичното здраве.

Освен андрогенен, Тестостеронът е и силно анаболен хормон, който както всички други стероидни хормони се синтезира от холестерола, а пройзводството му е регулирано от лутеинизиращите хормони (ЛХ) и фолликулостимулиращите хормони (ФСХ), чиято секреция от своя страна се контролира от хипофизната жлеза.

Раждането на Синтетичния Тестостерон

Тестостеронът съществува естествено в нашия организъм, но до 1935 г. все още не е бил изолиран и синтезиран. Благодарение на работата на Адолф Бутенанд и Леополд Руцизка (немски химици, които получават Нобелова награда за откритието си), през 1935 г. за първи път е разработен синтетичен Тестостерон (Пропионат), който е годен за употреба от хора.

Скоро след излизането на Тестостерон-Пропионат, нови негови естери биват разработени и пуснати на пазара. Важно е да се отбележи, че всеки Тестостерон реално има един и същ ефект върху организма, като естера който е прикачен към него определя скоростта му на отделяне в кръвоносната система и времетраенето на неговата активност в организма.

Ползи на Синтетичния Тестостерон

Ползите от употребата на Синтетичен Тестостерон са изключително много и в повечето случай за сходни за всички, но могат да бъдат и пряко зависими от дозировката. Много мъже, които употребяват Тестостерон го ползват, като част от хормонална терапия, като целта им е да бъдат възстановени естествените нива на хормона в организма. Много други обаче го ползват със съвсем различна цел, а именно да постигнат спортни постижения, които при други обстоятелства биха били недостижими.

Основните ползи от суплементирането със Синтетичен Тестостерон са :

 • Значително подобрено възстановяване : Тестотеронът драстично скъсява времето за възстановяване между отделните тренировки, както и между отделните серии в конкретна тренировка, което води до значително по-ефективен тренировъчен процес.
 • Много силен анти-катаболен ефект: Високи нива на Тестостерон водят до намалени нива на кортизола, което води до намален мускулен разпад, намалено отлагане на подкожни мазнини и по-качествен сън.
 • Повишаване броя на червените кръвни телца: Тестостерона има способността драматично да увеличава физическата издържливост, чрез увеличаване на броя на червените кръвни телца, което води до увеличено количество кислород в кръвта и от там повишен работен капацитет и тъканна ефективност.
 • Завишен протеинов синтез: Суплементирайки с Тестостерон, атлетът си гарантира завишен протеинов синтез, което от своя страна води до бързо изграждане на мускулна маса.

Основните ползи от суплементирането с Тестостерон, могат да бъдат постигнати с всяка негова форма (естер).

Форми на Тестостерона (Естери)

Съществуват много форми под които можем да намерим Тестостерона, както и различни варианти за неговата апликация. Най-ефективния начин за апликация на тестостерона е чрез неговото инжектиране, като съществуват още трансдермална и орална.

В зависимост от естера, който е прикачен към молекулата на Тестостерона, можем да разграничим 6 основни негови форми, които се използват масово:

Тестостерон Пропионат
Тестостерон Енантат
Тестостерон Ципионат
Тестостерон Суспензия
Сустанон 250
Омнадрен

Тестостерон Пропионат

Оригиналният синтетичен тестостерон. Тестостерон Пропионат е сред най-популярните и масово използвани форми на Тестостерон в света. Този вид тестостерон по дефициния е бърз, поради наличието на естер с кратък полуживот – Приопионатов естер. Полуживотът на естера е около 48 часа, което изисква сравнително честото му инжектиране. Повечето атлети инжектират този вид тестостерон през ден.

Милиграм за милиграм Тестостерон Пропионат е една идея по-потентен от повечето други форми. Друго негово предимство е по-малката водна задръжка, в сравнение с останалите форми.

Важно е да се отбележи, че някой хора могат да проявят свъх чувствителност към тази форма на Тестостерон и да се чувстват некомфортно, докато го употребяват.

Тестостерон Енантат

Това е чист Тестостерон с прикачен бавно-действащ, дълъг естер с полуживот от около 15 дни. По подобие на Тестостерон Пропионат, Енантатът е сред най-популярните форми на хормона.

Поради дългия полуживот, Тестостерон Енантат не е нужно да бъде инжектиран толкова често, като стандартно сред спортуващите е прието дозирането му 2 пъти седмично в равни дозировки, като по този начин се постигат и поддържат стабилни нивата на хормона в кръвта.

Тестостерон Ципионат

Почти напълно идентичен с Тестостерон Енантат, Тестостерон Ципионат отново представлява чист Тестостерон с прикачен бавно действащ, дълъг естер. За разлика от Енантата, който е с полуживот от около 15 дни, Ципионатът има една идея по-дълъг полуживот (с около 24 часа.).

Малката разлика в дължината на полуживотите обаче е пренебрежима и оптималната администрация на този вид Тестостерон отново е 2 пъти седмично в равни дозировки.

Тестостерон Суспензия

Тестостерон Суспензия е уникална по вида си форма на Тестостерона, поради две основни причини: първо, това е чист Тестостерон, без прикачен към него естер. Липсата на естер позволява реално абсорбираният Тестостерон да бъде 100% от всяка инжекция, за разлика от естерефицираните му версии, които имат степен на абсорбация от около 75%. Липсата на естер също така има влияние върху честотата през която хормона трябва да бъде инжектиран. Без прикачен към себе си естер, Тестостерон Суспензия трябва да бъде инжектиран всеки ден, а често и два пъти дневно, за да има реален ефект и за да могат да се поддържат стабилните нивата му в кръвта.

Освен липсата на естер, Тестостерон Суспензия се различава от другите видове Тестостерон и по това, че е разтворен във вода. Това от своя страна, допълнително ускорява неговото действие и абсорбация в организма.

Важно е да се отбележи, че инжектирането на стероиди във воден разтвор може да бъде изключително болезнено за някой хора.

Сустанон 250

Сустанон 250 представлява комбинация от 4 вида тестостерон с различна скорост на абсорбация.

Тестостерон Пропионат: 30 мг

Тестостерон Фенилпропионат: 60 мг

Тестостерон Исокапроат: 60 мг

Тестостерон Деканоат: 100 мг.

Разработен от Органон, оригиналната идея зад Сустанон 250 е била създаването на оптимален тестостеронов препарат, подходящ за прилагането в хормонални терапий, с нужда от апликация само веднъж на няколко седмици.

В спорта обаче, дозирането на Сустанон 250 по подобна схема не би било оптимално. За оптимални резултати и поддържане на стабилни нива на Тестостерон в кръвта, ижектирането на Сустанон 250 се извършва на всеки 3 дни или дори през ден.

Омнадрен

Всичко казано за Сустанон 250, важи в пълна сила и за Омнадрен. Отново комбинация от 4 форми на Тестостерон, Омнадрен се различава само по последния и най-дълъг естер във формулата, който при Сустанон 250 е Деканоат, а при Омнадрен – Капроат.

Странични ефекти от употребата на Синтетичен Тестостерон:

Както всички Анаболни Стероиди, употребата на синтетичен Тестостерон може да бъде свързана с появата на нежелани странични ефекти.

 

 • Атрофия на тестисите
 • Водна задръжка
 • Гинекомастия
 • Високо кръвно налягане
 • Акне
 • Влошаване на липидния профил

 

От всички изброени възможни странични ефекти, един е сигурен и това е атрофията на тестисите. Да, ако сте мъж и използвате синтетичен Тестостерон тестисите Ви ще се свият. Обяснението е просто – тестисите са мястото, където се пройзвежда по-голямата част от Тестостерона в тялото. Когато вкараме Тестостерон отвън, тялото ни вече не изпитва нужда да пройзвежда собствен Тестостерон и тестисите се свиват. Добрата новина е, че след приключване на употребата на синтетичен Тестостерон, тестисите ще върнат обичайните си размери.

Важно напомняне е, че всички горе-описани, възможни странични ефекти могат да бъдат избегнати и са напълно обратими ако веднъж се появят.

Водна задръжка:

Употребата на Тестостерон може да доведе до повишена водна задръжка, която в повечето случай има пряка връзка с хранителния режим. Понякога, при чувствителни хора е нужно паралелно с Тестостерона да се приема и ароматазен инхибитор.

Гинекомастия: Още известен и като „женски гърди“, този страничен ефект се дължи на ароматизиращия ефект, който има тестостерона в организма. Ароматазата е ензим в тялото ни, който превръща Тестостерона в Естроген и има за цел да поддържа баланса между тези два хормона. Когато инжектираме синтетичен Тестостерон, високите концентрации на хормона в кръвта са свързани и с повишена активност на ензима ароматаза. Макар и на пръв поглед много неприятен и неизбежен страничен ефект, той може да бъде лесно елиминиран с употребата на ароматазен инхибитор.

Високо кръвно налягане и влошен липиден статус: Употребата на Тестостерон може да има негативен ефект върху кръвното налягане и липидния профил, затова е препоръчително да следите тези два параметъра при употреба на хормона. Суплементирането с Омега-3 мастни киселини може да помогне за елиминирането на тези странични ефекти.

Акне: Този страничен ефект е възможен при всички Анаболни Стероиди, но в повечето случай е силно преувеличен. За да сте сигурни, че ще го избегнете, винаги избирайте първокачествен синтентичен Тестостерон от сигурни източници.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *