Нисък тестостерон

Нисък тестостерон – симптоми, причини и превенция

Нисък тестостерон

Ниският Тестостерон е проблем, който засяга почти всеки мъж в определен момент от неговия живот, независимо колко здравословно и активно живее той. След 40 годишна възраст над 50% от мъжете изпитват проблеми свързани с ниски нива на Тестостерона, а след 50 годишна възраст тези цифри са дори още по-стряскащи – над 80% от мъжете. Намаляването на собственото пройзводство на Тестостерона е естествен процес, но благодарение на развитието на медицината, ние можем да спрем негативните последствия за здравето.

Отговорът е суплементиране със синтетичен Тестостерон – чрез правилно изготвена схема на прием, нивата на Тестостерона в кръвта могат да бъдат върнати в норма.

 

Ефектът на стареенето

Както споменахме, с напредване на възрастта нивата на Тестостерона при мъжа започват да намаляват. Процесът е бавен и комулативен, като в повечето случай остава незабелязан до момента в който негативните ефекти не започнат да бъдат по-силно изразени.

 

Ефект от ниския Тестостерон

Проблемите свързани с ниски нива на Тестостерона са многобройни, като основните са :

  • Еректилна дисфункция
  • Ниско либидо
  • Намаляване на силата
  • Намаляване на активната мускулна маса
  • Увеличаване на подкожните мазнини
  • Депресия
  • Ниски нива на енергия
  • Повишена раздразнимост

Ако страдате от някой от тези симптоми, вероятността да страдате от ниски нива на Тестостерона е висока. В повечето случай, един симптом върви ръка за ръка с всички останали от списъка.

Добрите новини са, че всички симптоми са обратими.

 

Терапия при ниски нива на Тестостерона

Все още не е открит истински лек срещу намаленото пройзводство на Тестостерон и веднъж намаляло, естественото пройзводство остава такова завинаги. Междувременно обаче, ние можем да се преборим с всички негативни ефекти посредством проста, но същевременно изключително ефективна Тестостеронова терапия.

Важно е да отбележим, че позитивните ефекти от Тестостероновата терапия се усещат бързо и са значителни, но веднъж започната терапията не трябва да бъде прекъсвана.

Съществуват няколко възможности за провеждането на Тестостеронова терапия, като най-доброто решение за един, може да не е най-доброто за друг. Ние ще обърнем внимание на най-популярните варианти:

 

Инжекционен Тестостерон

Доказано най-ефективния метод за справяне с ниските нива на Тестостерона. За повечето мъже, една единствена инжекция на всеки 10-14 би била достатъчна. Може да се използват различни тестостеронови естери – пропионат (propionate), енантат (enanthate), ципионат (cypionate), миксове като Sustanon, които съдържат 4 различни естера, с различна скорост на усвояване и т.н. Важна е правилната схема на прием, спрямо периода на полуразпад на всеки от изброените естери. Всички видове тестостеронови естери с гарантирано качество могат да бъдат закупени от нас, вижте ги ТУК.

 

Тестостерон на таблетки/капсули

Доста по-малко разновидности на тестостерон на капсули или таблетки могат да се намерят на пазара, за разлика от инжекционните, той е с активна съставка тестостерон ъндеканоат (testosterone undecanoate) и е предназначен за хора, които не искат да използват инжекции. Той е мек като действие, без странични ефекти и може да се използва при ниски нива на тестостерон, при нас може да намерите няколко вариации на тестостерон на таблетки ТУК.

АндроГел

АндроГел представлява трансдермален тестостеронов крем за директна апликация върху кожата. За разлика от инжекционния тестостерон, АндроГел трябва да бъде прилаган ежедневно и в доста по-големи дози, поради по-слабата степен на абсорбация.

 

АндроДерм

Всичко, което можем да кажем за АндроГел, важи в пълна сила и за АндроДерм, като разликата е само във вида на приложение. За разлика от АндроГел, АндроДерм представлява лепенка, която се поставя за период от 24 часа, след което се заменя с нова.

Вашият коментар