Анаболни стероиди - какво получаваме от тях?

Анаболни стероди – какво получаваме от тях?

Нека си признаем – всички искаме да сме по-големи, с по-изчистени и релефни мускули, по-добре изглеждащи. Дългите тренировки във фитнеса понякога са забавни но понякага са и доста изтощаващи. Дали не би било хубаво, ако постигнем същите резултати за много по-кратко време? Разбира се, че всеки би отговорил положително. По този въпрос се мисли и работи от десетилетия насам, и като резултат на това, в света на спорта се появяват анаболни стероиди.
С течение на времето проучванията стават все по-целенасочени и все по-задълбочени, търсейки правилните отговори. Използването на анаболните стероиди категорично е нож с две остриета.

Каква е целта?

Всеки спортист знае цената на това да бъде по-добър а защо не и най-добър. За да се подпомогне този процес, всичко което трябва да прави е да спазва схемата на прием, да дава всичко от себе си в залата и да се радва на резултатите. Дали обаче нещата са наистина толкова прости?

Какво получаваме от анаболните стероиди?

  • Повишена мускулна маса
  • Ускорено възстановяване
  • Повишена издръжливост
  • Загуба на мазнини
  • Релефна мускулатура
  • Подобряване на базовите резултати

Всичко това звучи невероятно и всички искаме да го имаме. Какво се крие под повърхността обаче? Нека разберем какво получаваме от анаболните стероиди?

Грозната страна при използването на анаболни стероиди

Въпреки страхотните позивити, които получаваме, всяко нещо има своята цена. За някой тя може да бъде твърде висока.
Стероидите значително повишават кръвното налягане. Проучванията са категорични, че спортистите, които злопупотребяват със стероди, неизменно се сдобиват с високо кръвно налягане, развиват хипертония. Това състояние е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания.

Стеродите понижават добрия холестерол и повишават лошия. Холестеролът е два вида – добър (HDL) и лош (LDL). Високите нива на HDL и ниските нива на LDL са показател за добро съдово здраве, докато обратното често се свързва със сериозни заболявания на кръвоносни съдове, сърце и др. Стероидите понижават нивата на HDL, като в същото време повишават нивата на LDL, повишавайки риска от различни заболявания свързани с холестерола.

Нежелани ефекти

Стеродите биха могли да доведат до увреждане на черния дроб. Злоупотребата може да увреди Вашият дроб по много начини. Злоупотребата също може да бъде свързана с развитието на доброкачествени тумори, наречени аденоми в черния дроб. Макар аденомите да не са считат за раково опасни, те могат да причинят кръвоизливи в черния дроб.

Анаболните стероиди определно водят до пристрастяване. След всеки добър резултат, ние искаме да увеличим дозата и да се наслаждаваме на тялото и резултатите си. Симптомите на пристрастеност са сходни с тези като при наркотиците. Подчинаваме живота си на тях и е немислимо да се откажем.

Преди да предприемете прием на анаболни стероиди, консултирайте се със специлист. Убедете се, че той ще Ви изготви схема съобразена с Вашите нужди и възможности, за да минимизирате евентуални увреждания.

Вашият коментар