Какво трябва да знаем за анаболните стероиди?

Какво трябва да знаем за анаболните стероиди?

Официално анаболните стероиди се използват при редица медицински състояния. Нелегалната им употреба се среща най-често в спорта. Десйтвието на анаболните стероиди е насочено към повишаване на мускулната маса, повишаване на производителността и значително скъсяване на времето нужно за възстановяване.

Стероидите са изкуствено създадени аналози на мъжкия хормон тестостерон. Тестостеронът играе важна роля в изграждането на мускулатурата, поддържане на мускулният растеж и развитието на вторичните сексулални характеристики при мъжете. Гласа и окосмението също са пряко свързани с тестостеронните нива в организма.

Анаболните стероиди, наричани още анаболно-андрогенни стероиди (AAS), могат да изграждат мускулатурата и да подобрят атлетичните показатели, но също могат да имат и редица неблагоприятни ефекти, особено когато се използват неправилно.
Дългосрочната употреба на стероидите могат да доведат до значителни увреждания – сърдечни увреждания, физически увреждания и промени, агресивно състояние, депресивно състояние и др.

Няколко бързи факта за стероидите:

Обикновено се изпозлват в медицината за лечение на различни състояния
Дозите използвани нелегално в спорта, надхвърлят 10 до 100 пъти дозите използвани в медицината
За да се сдобиеш със стероиди в САЩ е необходима специална рецепта
Всички синтетични стероиди съчетават ефекти върху изграждането на мускулите с развитието на вторични сексуални характеристики на мъжете

Използването на AAS е свързано с по-висок риск от сърдечен удар или инсулт

Какво представляват анаболните стероиди?

AAS са синтетични версии на основния мъжки хормон – тестостерон. Те засягат много части на тялото, включително мускулите, костите, космените фоликули, черен дроб, бъбреци, кръв, имунна система, репродуктивната система и централната нервна система.
По време на пубертета увеличаването на нивата на тестостерон дава възможност за развитие на характеристики като окосмение, увеличен ръст и мускулна маса, задълбочаващ се глас и сексуален нагон.
Тестостеронът също може да повиши конкурентоспособността, самочувствието и агресивното поведение.

Начините на прием могат да бъдат различни:

  • Орално
  • Пелети имплантирани под кожата
  • Инжекционно
  • Под формата на крем или гел

Стероидите в спорта

Немедицинската употреба на стероиди не е разрешена в САЩ. Според Закона за контролираните вещества, незаконното притежаване и разпространение е предмет на преследване от федералните и щатските закони.

Странични ефекти

  • Стероидно акне
  • Трудност при уриниране
  • Развитие на гинекомастия (порастване на гърди при мъжете)
  • Намалени нива на червени кръвни телца
  • Загуба на коса или прекомерно окосмяване
  • Намаляване качеството на спермата
  • Промяна в негативен план в либидото

Вашият коментар