възстановяване на организма след Ковид

Възстановяване на организма след Ковид

Възстановяване на организма след Ковид

Коронавирусната инфекция е съвършено ново предизвикателство за цялото съвременното човечество, без изключение, което причини много човешки жертви и промени света завинаги.

В самото начало на епидемията всички усилия на лекари и учени бяха насочени към разработване на ефективно лечение и минимизиране на човешките загуби.

С течение на времето, от началото на появата на коронавируса, лекарите се сблъскаха с ново предизвикателство – нарастването на усложненията от болестта. Много хора, преболедували COVID-19, имат сериозни здравословни проблеми и се нуждаят от продължителна рехабилитация.

За никой не е тайна, че COVID-19 често води до развитие на пневмония. И дори да вземем предвид, че това не винаги се случва, тежкият възпалителен процес в организма има сериозен негативен ефект върху тялото. Белите дробове са органът, който е по-силно засегнат и нарушенията в тяхната работа водят до кислороден глад на тъканите и от там причиняват системни смущения в организма. Дори болестта да е протекла в по-лека форма, тя не е преминала без следа за белите дробове. Затова пациентите след COVID-19 се нуждаят от рехабилитация и грижи по възстановяване на организма след Ковид.

Видове усложнения, причинени от коронавирусната инфекция

Според времето на възникване, здравословните нарушения, причинени от COVID-19, могат да бъдат разделени в две групи:

  • Такива, появили се в активния период на хода на заболяването;
  • Такива, които са се появили след оздравяването на пациента.

Отделна група включва усложнения, които са се появили при пациенти в резултат на приемането на опасни и силно действащи лекарства по време на лечението.

Сред органите и системите в човешкото тяло най-голям процент усложнения, които възникват, са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система, мускулно-скелетната система и бъбречните заболявания.

Кой се намира в групата на риска за развитие на усложнения от болестта?

Голям процент от усложненията се наблюдават при пациенти над 60 -годишна възраст, те развиват усложнения много по-често, независимо от тежестта на заболяването, както и при пушачи, хора, страдащи от алкохолизъм и употребяващи наркотици. В риск са и хората, които имат следните заболявания:

– захарен диабет;

– съдови нарушения – съдова атеросклероза, хипертония и др .;

– метаболитни нарушения;

– автоимунни заболявания и ракови патологии;

– хронични заболявания на дихателната система.

Кога следва да се потърсите Лекарска помощ?

Всички пациенти, претърпели COVID-19, се нуждаят от медицинско проследяване.

Ако възстановяването се случва постепенно и състоянието на пациентите се подобрява, тогава няма сериозни причини за безпокойство.

Ако състоянието на пациента не само не се подобрява, но и се влошава, тогава,  в този случай е нужно, без отлагане да се консултирате с лекар.

Кои са симптомите, които могат да показват развитие на усложнения:

1/ повишена телесна температура;

2/ болка в гърдите, с неравномерен сърдечен ритъм, с повишаване или намаляване на кръвното налягане, усилваща се при вдишване;

3/ тежка слабост, изпотяване, задух, бледа кожа;

4/ болка в костите и ставите, поява на оток и подуване.

Възстановяване на организма след Ковид. Обикновено лекарят започва рехабилитационни процедури 20-25 дни след прекарана инфекцията.

Продължителността и видът на рехабилитационното лечение се определят от лекаря след преглед на пациента. В зависимост от местоположението и тежестта на съществуващите усложнения, курсът на рехабилитационни процедури може да включва:

  • физиотерапевтични процедури – инхалации с бронходилататори, отхрачващи средства, лечебни билки, озон и ксенон, ултразвукова терапия, магнитотерапия;
  • дихателни упражнения;
  • лечебен масаж;
  • остеопатия;
  • лечебна физкултура и ходене пеш на чист въздух;
  • правилна диета;
  • рационално ежедневие;
  • приемане на лекарства за укрепване на имунната система и др.
Провежда се и симптоматично лечение на съпътстващи или обострени хронични заболявания.

Още информация за профилактика срещу вирусите: тук!

Вашият коментар