арбидол цена

Арбидол – за защита от грип и коронавирус

Арбидол – мощна защита срещу грип и коронавирус

Арбидол – за какво се използва? В наши дни проблемът с лечението на грип и други вирусни заболявания е изключително сериозен, тъй като те представляват впечатляващ дял от всички инфекциозни заболявания.

Всяка година през зимните месеци грипът се разпространява на няколко континента. Според Световната здравна организация (СЗО) 5–10% от възрастните и 20–30% от децата страдат от грип всяка година, докато терминалните епизоди възлизат на около 250–500 хиляди души. За щастие човешкото тяло е оборудвано с имунна система, играеща ролята на защитно средство срещу чужди микроорганизми.

Трудността се състои във факта, че на имунната ни система са необходими няколко дни, за да изработи „оръжия“, интерферони и антитела, в количества, които да са достатъчни за справяне с заболяването.

Фармацевтичната индустрия работи усилено в насока изработване на препарати, подпомагащи дейността на имунната система. Препарати намаляващи и забавящи действието на инфекцията и предотвратяващи заболяването и по-нататъшното  му развитие.

Арбидол през годините

Съветският съюз започна разработването на широкоспектърно антивирусно лекарство, способно да потиска грип и други остри респираторни вирусни инфекции (ARVI),  в средата на миналия век. През 1974 г. учени от Всесъюзния научно-изследователски химико-фармацевтичен институт, Института по медицинска радиология на Академията на медицинските науки на СССР и Ленинградския бактериологичен и диагностичен институт разработиха антивирусно лекарство ARBIDOL®.

Арбидол е едно от най-популярните руски антивирусни лекарства и е включено в руския списък на жизненоважни лекарства. ARBIDOL® е широкоспектърно антивирусно съединение, използвано при лечението на грип, причинен от A и B инфекции (включително свинете и птиците) и други патогени на ARVI, CORONA и ротавирус. Лекарството е разработвано повече от десетилетие. През този период, в хода на много експерименти e събрана информация за неговата висока ефикасност и безопасност. Това прави възможно употребата на лекарството не само от възрастни, но и от деца.

Активната съставка на лекарството е Умифеновир.

Това вещество проявява антивирусни и имуномодулиращи свойства. С по-прости думи механизмът на действие на веществото може да бъде описан така:

  • Вирусът на грипа има специален протеин хемаглутинин на повърхността си, с който се прикрепя към външната мембрана на клетката.
  • След свързване към клетъчната мембрана, вирусът се обвива от клетъчната мембрана и навлиза в клетката под формата на везикула (ендозома) за по-нататъшно възпроизвеждане.
  • ARBIDOL® (Umifenovir), блокиращ протеина на хемаглутинин, не позволява на вируса да проникне в клетката, запечатайки го (вируса) вътре в ендосомата, където той умира.

Действие Arbidol

По този начин ARBIDOL® действа като инхибитор на сливането на вируса с клетките на лигавиците на горните дихателни пътища. Съответно, най-ефективният период за приемането на лекарството е в първите часове на заболяването, когато вирусът все още не е имал време да нахлуе в клетката. Възможността за използване на лекарството ARBIDOL® при ARVI с различна етиология се дължи на неговия универсален механизъм на действие, както е описано по-горе (вирусно сливане).

Поради този механизъм на действие, Арбидол има широк спектър от антивирусна активност срещу вируси, причиняващи различни остри респираторни инфекции. Включително вируси от семейство Coronaviridae.

В края на 2013 г. активното вещество на лекарството ARBIDOL® (Umifenovir) е включено в групата на антивирусни лекарства с пряко действие (J05A) на Анатомично-терапевтично-химическата класификация (ATC) – международния класификатор на лекарства. На Umifenovir е присвоен отделен код в международната класификация на лекарствата – J05AX13. По този начин съществуването и използването му в медицинската практика са признати.

Въпреки факта, че ARBIDOL® не е лекарство, сертифицирано по FDA, той се счита за едно от най-популярните антивирусни средства в Русия и също така се използва активно в някои страни от ОНД.

В Казахстан се произвежда под търговската марка Afludol. В Беларус лекарството е известно като Arpetol и Arpeflu. А киевската фармацевтична компания ‘Darnitsa’ го произвежда под марката Immustat. Umifenovir се предлага и в Холандия под името Orvitol NP. Умифеновир се използва активно и в Китай.

В светлината на последните събития

През последните няколко месеца това лекарство придоби особено значение в светлината на огнището на пневмония, започнала през декември 2019 г. в китайския град Ухан. Заразителният агент е неизвестният досега коронавирус 2019-nCoV. Случаите на инфекция и смърт нарастват през последните няколко месеца. Вирусът се предава от човек на човек. Рискът от инфекция е много висок. Случаите на инфекция се регистрират в Тайланд, Австралия, Сингапур, Япония, САЩ, Германия, Франция а вече и в България. Досега не се съобщава за висока ефективност на каквито и да е лекарства срещу коронавирус 2019-nCoV.

Националната здравна комисия на Китайската народна република обаче публикува шестия вариант на предварителния план за диагностика и лечение на болестта. Той включва лекарството с активното вещество Умифеновир (ARBIDOL®). Лекарството беше включено в мащабна програма за тестване на възможни лекарства, които могат да облекчат хода на заболяването. Китайските експерти препоръчват да се приема 200 mg (2 капсули) за възрастни, всеки ден х 3 пъти. Не се препоръчва да се използват 3 или повече антивирусни лекарства едновременно. Прилагането на лекарството трябва да се прекрати, ако се появят някакви странични ефекти.

Арбидол цена –> тук!

Становище на вирусолозите

Според Li Lanjuan, вирусолог и съветник на Националната здравна комисия на Китай, Умифеновир демонстрира способност да инхибира патологичния ефект на коронавирус 2019-nCoV върху клетки in vitro. Китайският производител SSY Group Limited уверява, че лекарството може да стимулира производството на интерферон от тялото на пациента, страдащ от коронавирус. В същото време Pubmed.gov, който е един от най-авторитетните източници на медицински публикации в света, има значителен брой двойно слепи, рандомизирани, плацебо-контролирани тестове на Umifenovir, показващи неговата ефективност срещу грип и ARVI.

Ефективността на Арбидол при лечението на коронавирус обаче все още не е категорично доказана. Това ще отнеме известно време, защото терминът „доказана ефективност“ означава, че медикаментът е бил използван за лечение на широк кръг пациенти в много различни медицински институции. Както и за дълъг период от време се наблюдават положителни последствия от такава употреба. В допълнение към ARBIDOL®, програмата включва около 30 други лекарства, сред които хлорохин фосфат и комбинация от рибавирин и интерферон, както и някои немедикаментозни методи на китайската алтернативна медицина. Арбидол цена –> тук!

Очевидно е, че в борбата с новия вирус трябва да действаме бързо.

В този смисъл много експерти изтъкват, че Umifenovir наистина може да бъде в състояние да намали тежестта на заболяването. Според Насоките на СЗО за решаване на етичните проблеми при инфекциозните заболявания, ако по време на епидемия няма лекарства с доказана ефективност, е допустимо включването на потенциално ефективни лекарства в националните препоръки. В тази връзка, за да спасят живота на пациентите с диагноза коронавирус, лекарите могат да предписват всички лекарства, които имат поне потенциален шанс да засегнат вируса – включително Умифеновир (ARBIDOL®)

Превенция

В контекста на разпространяващия се вирус е важно да се обърне внимание на превенцията толкова, колкото на самото лечение. Лекарите препоръчват следните превантивни мерки за намаляване на риска от инфекция:

  1. Ако е възможно, избягвайте местата с много хора. Носете защитни маски в превозни средства и магазини.
  2. Коронавирусът се разпространява не само по въздушно-капков път, но и чрез допир. Поради което е необходимо да се спазват стриктни хигиенни правила, включително често миене на ръцете със сапун, изплакване на назофаринкса и използване на дезинфектанти.
  3. Някои експерти също препоръчват да се помогне на имунитета с естествени средства. Хранете се с плодове и зеленчуци, приемайте витамин C в естествена форма и различни видове имуностимуланти.

Ако не се чувствате добре, незабавно се консултирайте с лекар. Колкото по-рано пациентът започне лечението, толкова по-голяма е вероятността те да се възстанови и риска да зарази близките си и околните е намален.

При някои индивиди може да се наблюдават противопоказания. Ако усетите влошаване, консултирайте се  с лекар и преустановете приема на препарата.

Арбидол цена? : попитайте на нашия чат! Или тук!

 

Резюме на Арбидол- как действа, за какво се използва и нежелани странични реакции

Инхибитор на мембранното сливане

Арбидол

Арбидол хидрохлорид е ненуклеозидно антивирусно лекарство. Арбидол може специфично да инхибира контакта, адхезията и сливането на липидната обвивка на вируса с клетъчната мембрана на гостоприемника чрез активиране на антивирусния протеин в гостоприемника, като по този начин инхибира репликацията на вируса в клетките гостоприемници. Арбидол има двойна фармакологична активност: от една страна, като широкоспектърно антивирусно лекарство, той може да инхибира различни вируси, включително грипен вирус, респираторен синцитиален вирус (RSV), аденовирус (ADV), вирус на хепатит С (HCV) и вирус на хепатит В (HBV); от друга страна, той може да активира имунната система, да стимулира организма да произвежда IFN (интерферон) и да регулира имунологичната функция на организма.

Безопасност

Общият неблагоприятен ефект на Arbidol е лек. Често нежеланите лекарствени реакции са гадене, дискомфорт в корема, гадене с главоболие и левкопения. Повишен AKP и повишен общ билирубин. Ретроспективното проучване за оценка на ефикасността и безопасността на лечението с Arbidol за пациенти с COVID-19 показа, че по време на терапията не са наблюдавани видими странични ефекти.

Клинично приложение

Арбидол е одобрен за първи път в Русия през 1993 г. за лечение на грип. Сега лекарството се продава в Китай и Русия за лечение на инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вируси на грип А и В. Арбидол се препоръчва за лечение на COVID-19 в „Нова схема за диагностика и лечение на пневмония с коронавирус (пробна версия, шеста)“. Режимът на приложение за възрастни е 0,2 g на ден, 3 пъти на ден, като лечението продължава до 10 дни.

Антивирусни изследвания

През 2019 г. Arbidol получи голямо внимание поради избухването на COVID-19. Ранните проучвания показват, че арбидолът има ефект на инхибиране на ранната репликация на вируса на SARS in vitro. Неотдавнашно проучване съобщава, че Arbidol ефективно инхибира инфекцията SARS-CoV-2 in vitro с EC50 от 4,11 μM, което предполага, че Arbidol може да има потенциал за лечение на пациенти с COVID-19. Проведено е ретроспективно проучване за оценка на антивирусните ефекти и безопасността на лопинавир/ритонавир и арбидол при 50 пациенти с COVID-19. То показва, че групата с арбидол има по-кратък вирусен товар в сравнение с тези в групата на лопинавир/ритонавир (Р <0,01). И може да има по-добър антивирусен ефект от лопинавир/ритонавир.

Друго ретроспективно проучване с 81 пациенти с COVID-19 разкри, че групата с Arbidol е имала по-дълъг болничен престой от контролната група. А средното време за превръщане в отрицателно е подобно на контролата, което предполага, че Arbidol може да не подобри прогнозата или да ускори SARS-CoV- 2 хлабина. Едно проучване с 69 записани пациенти с COVID-19 разкрива, че Arbidol има тенденция да подобрява скоростта на изхвърляне и да намалява смъртността.

Вашият коментар