Епимедиум

Ползи от растението Епимедиум

Епимедиум представлява вид растение, виреещо в Китай и Източна Азия. Познати са над 50 вида епимедиум, като само 15 от тях могат да се използват за медицински цели. Силата на епимедиума се крие в активното вещество Икариин, съдържащо се в листата на растението.

Епимедиум

Епимедиум има действие в различни направления, като основно е считан за мощен афродизиак. Повлиява на състояние на еректилна дисфунция от различен произход – възрастови изменения, различни заболявания, стрес и др.

Счита се, че действието на билката е открито от овчари. Историята е сходна с откритието на кафето. Само че докато при кафените зърна се наблюдавало повишаване на активността на добитъка, при епимедиума се наблюдавало повишение на сексуалната активност.

Билковата паста може да се приема и от мъже и от жени, както млади така и в напреднала възраст. Основното действие на икариинът е да потиска действието на ензима фосфодиестераза тип 5 (PDE5), директно влияещ върху цикличния гуанозин монофосфат (cGMP) в кръвоносните съдове, които снабдяват мъжкия полов орган с кръв.

Основни действия

  • Действа като мощен афродизиак
  • Повишава либидото
  • Повишава сексуалното желание
  • Подобрява сексуалното представяне

Десйтвието на епимедиум не се ограничава само до подобряване на сексуалната фунция. Наблюдават се положителни действия при жени в менопауза – подобряване костната плътност, повишаване нивата на фитоестрогените. В традиционната медицина, билката се е използвала  и за подобряване на бъбречната функция, регулиране на мускулните спазми и др. Епимедиум играе и ролята на диуретик, за това е важно да се спазва дозата. При превишаване на препоръчителните дози, може да доведе до дехидратация на организма.

Друг позитив на епимедиум е действието му като мощен антиоксидант. Бори се с нивата на оксидативният стрес, притежава самостоятелна антиоксидантна активност.

Счита се, че при продължителен прием от билковата паста, се регулира трайно сексуалната функция. Но при превишаване на препоръчителните дози е възможно да се достигне до обратен ефект. Продуктът може да се използва като еднократна доза при предстоящ полов контакт и а също да се приложи продължителен прием за трайно регулиране.

Резултати при прием на извлек от Epimedium

Епимедиум дава високи резултати при представянето при полов акт. Той действа като инхибитор и за това не е препоръчително да комбинирате с други инхибитори, като виагра, циалис, левитра и др.

Епимедиум може да се комбинира с йохимбин, който ще подсили действието му, без странични ефекти. Също така добра комбинация може да се получи с мака, трибулус терестрис и дълъг джак. Комбинацията с трибулус, се препоръчва и при спортисти за добро представяне.

Препоръчително е приемът да става на празен стомах, тъй като е установено че билката е силно чувствителна към активни ензими. Усвояемостта е най-висока при прием на гладен стомах заедно с течности, за предпочитане вода. При спазване на препоръчителните дози, не се наблюдават странични ефекти. Противопоказен е приемът от бременни или кърмещи жени.

Вашият коментар