Ноотропици

Ноотропици

Ноотропици познати още като умни лекарства, smart drugs, умствени подобрители и т.н. Най-общо казано, това са препарати активиращи обмяната на веществата в нервните клетки. В резултат на това се повишава концентрацията, подобрява се умствения капацитет и се стимулират редица процеси в нервната система.

Широко разпространени са при хора с когнитивни нарушения от различен произход – вродени или придобити увреждания, в следствие на възрастови изменения. Повишават патологично намаления метаболизъм в мозъчната тъкан.

При здрави хора приложението им е насочено към подобряване на концентрацията, умствената работоспособност, справяне с депресивни състояния, психически натоварвания от различно естество. Често се използват от студенти в сесия, работещи хора имащи нужда от повишаване на концентрацията в работен проект и т.н.

Какво означава ноотропици

Ноотропиците се предлагат свободно на много пазари но на други не. Това ги поставя в три различни групи – хранителни добавки, синтетични съединения и лекарства отпускани чрез рецепта.

Думата ноотропик води корените си от древногръцки и е съставена от две думи. Думата noos означава ум или мисъл. Думата tropos означава „да се обърнете към“. Така че, ако реконструираме думата ноотропна, можем да видим, че тя означава „да се обърнем към ума“.

Ноотропната добавка е тази, която подобрява когнитивната функция, но също така носи полза за здравето на мозъка и е напълно нетоксична.

Така например, кофеинът не е ноотропен, въпреки че избистря ума, защото не дава никакви ползи за здравето и е леко токсичен. Adderall не е ноотропен по същата причина и всъщност е доста токсично съединение със значителни странични ефекти.

Има различни категории ноотропи и всяка от тях има различен механизъм на действие.

  • Увеличaват церебралния кръвен поток, за да може да увеличи количеството кислород и АТФ, достъпни за невроните.
  • Повишава невротрансмитера ацетилхолин, който се използва в предфронталния кортекс на мозъка за генериране на по-ясна и бистра мисъл и подобрява мисловно-мускулната връзка.
  • Подобрява връзките между различните части на мозъка (реч, памет, двигателен контрол, сензорни процеси и др. Вкл.между двете полукълба)
  • Намаляват стреса, подобряват речевата способност
  • Подпомагат възстановяването след физическо натоварване
  • Повишават способността за заучаване на нови движения и комплекс от движения в спорта

Ползи от приема им

Ползите от приема (на ноотропици) им при хора с когнитивни нарушения и възрастови изменения са категорични. Не толкова категорични и малко противоречиви са ефектите при здрави индивиди. Някои учени смятат, че ефектът им се дължи на плацебо ефект. Други пък са убедени, че ефектът им е реален и забележителен.

Част от условията за добра когнитивна функция е количеството и качеството на съня, храненето

Вашият коментар