Какво е Enchephabol

Какво е Enchephabol?

Enchephabol (Pyritinol)/ Енцефабол е лекарствен препарат, прилаган за лечение на когнитивни нарушения при заболявания като епилепсия, детски паралич. Активното вещество в препарата е пиритинол. Спада към групата на ноотропиците, повлияващи когнитивните нарушения. Терминът ноотропик обобщава енцефабол и препарати със сходно действие, повлияващи нервната система и заболявания свързани с нарушения в тази област.

Науката отбелязва голям напредък в разработването и ясното действие на препаратите върху нарушения поради различно естество, в следствие на вродени или придобити увреждания, възрастови изменения и когнитивен спад.

Приложим е при различни форми на деменция. Използва се и като мощно помощно средство при махмурлук. При здрави индивиди, енцефабол повишава концентрацията и намалява депресията. Повишава нивото на ацетилхолин и допамин в мозъка. Повишава патологично намаления метаболизъм в мозъчната тъкан, което се дължи на повишено усвояване и използване на глюкоза.

Enchephabol

Enchephabol подобрява реологичните свойства на кръвта, увеличава пластичността на червените кръвни клетки чрез увеличаване на съдържанието на АТФ в мембраната им. Това води до намаляване на вискозитета на кръвта и подобряване на кръвния поток.

Също така подобрява кръвообращението в исхемичните области на мозъка, повишава оксигенацията им, засилва метаболизма на глюкозата в предимно исхемични области на мозъка. В резултат на това се подобряват индексите на паметта и се нарушават метаболитните процеси в нервната тъкан, което допринася за пълноценното функциониране на нейните клетки.

Стандартната доза за прием е 600 мг., разделени на два или три равни приема през деня, заедно с храна. Приемът при хора с установени заболявания, бременност или кърмене, следва да бъде предварително консултиран с лекуващият лекар. Стандартната продължителност на приема е 4 седмици а максималната ефективност на препарата се проявава след 8 седмичен прием.

Пиритинолът е полуразтворимо във вода съединение, което конструктивно е подобно на витамин В6. По същество това са две молекули пиридоксин (В6), огледални една за друга, в които се свързват не от техните фосфорни странични вериги, а вместо дисулфиден мост.

Основни действия на Енцефабол:

  • Наблюдава се покачването на АТФ в кръвта с до 20%
  • Повлиява патологично нарушения метаболизъм в мозъчната тъкан
  • Подобрява речевата активност при децата
  • Благоприятства развитието на двигателния апарат при деца с парализа
  • Компенсира свързаното с възрастта намаляване на използваната глюкоза с до 75%
  • Увеличава усвояването на холин в стриатални синаптомози (при изследване с млади опитни мишки и такива в зряла възраст)
  • Увеличава нивата на GMP в кортекса
  • Проявява значителен вазодилататорен ефект, съпоставим с този на Винпоцетин
  • Повишава концентрацията
  • Намалява депресивните състояния
  • Подобрява психомоторното представяне и краткосрочната памет при здрави доброволци

За да бъдат избегнати нежелани странични реакции и за да се подсили терапевтичното действие, се препоръчва приема на Пиритинол с допълнителен източник на холин.
Encephabol също може да се комбинира с Винпоцетин, тъй като те имат синергичен ефект върху церебралния кръвен поток.

 

Вашият коментар