Растежният хормон и влиянието му върху физиката

Растежният хормон и влиянието му върху физиката

Растежният хормон е анаболен хормон, синтезиращ се от хипофизната жлеза.

 Наблюдават се много функции, включително поддържане на нормална структура на тялото и повишаване на метаболизма.

Алтернативни имена на рестежният хормон са:  Somatotropin; GH; human growth hormone; HGH

Какво представлява растежния  хормон?

Растежният хормон се освобождава в кръвообращението от хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза произвежда и други хормони с  различни функции от хормона на растежа.

Една от функцията му при децата е техният растеж и развитие и заздравяването на костите. При възрастни индивиди той не предизвиква растеж но помага за подържане на нормална структура и метаболизъм. Активира метаболитните функции и трансформира мазнините в енергия. Включително влияе и върху нивата на кръвната захар като се наблюдава известно повишаване.

Как се контролира растежният хормон?

Освобождаването на този хормон в тялото не е непрекъснато. Освобождаването му е под формата на „пулсиращи изблици“ на всеки 3 до 5 часа. Това освобождаване се контролира от два други хормона, произвеждани от хипоталамуса (част от мозъка): освобождаващ растежен хормон стимулиращ хипофизата да произвежда хормон на растежа, и соматостатин, който инхибира това освобождаване.

Нивата на растежния хормон се увеличават и регулират чрез качествеото и нивата на различни състояния: сън, стрес, физически активности и ниски нива на глюкоза в кръвта. Те също се увеличават по времето на пубертета. Нивата на растежния хормон се намаляват по време на бременност и ако мозъкът усеща високи нива на растежен хормон или инсулиноподобни растежни фактори, които вече са в кръвта. Повишаването на синтеза на хормон на растежа е значително при силови тренировки с тежести. Това повишава процеса по изгаряне на мазнините.

Колкото по натоварващи са тренировките с тежести, толкова повече хормон ще произвежда тялото ви. Най-високите нива на GH не измерват не по време на самата тренировка а по време на възстановяването.

Основни правила, които да спазваме за да синтезираме хормон на растежа по естествен начин:

  • Силови тренировки с базови упражнения поне 3 пъти седмично
  • Достатъчна но не прекалена почива между сериите
  • Достатъчно количество сън – поне 8 часа
  • Правилна диета включваща чисти протеини и бързи протеини в периода след тренировка
  • Избягвайте консумация на алкохол

Какво се случва ако има недостиг на GH  в тялото?

При липса на този хормон в тялото се наблюдава забавено развитие при децата. При възрастни се наблюдават състояния като затлъстявне, намалена жизнена функция, повишен риск от сърдечни заболявания, слаби мускули и кости. Причината за намалени нива на GH може да са различни, като генетична обремененост, начин на живот, мозъчно увреджане и др. Набавянето по изкуствен начин обикновено е инжекционно, веднъж дневно или няколко пъти седмично. При липса на хормон, често възрастните индивиди изпитват честа умора, невъзможност за изпълняване на ежедневни задачи, което от своя страна води до ниско самочувствие и понижен стандарт на живот.

Какво се случва ако има прекомерен синтез на GH  в тялото?

Логично – прекаленият синтез води до прекалено израстване. Наблюдават се различни форми на гигантизъм. При възрастни, прекомерният растежен хормон за дълъг период от време води до състояние, известно като акромегалия, при което пациентите получават подуване на ръцете и краката. Видоизменят се и чертите на лицето. Тези пациенти също имат разширяване на органите и сериозни функционални нарушения като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Над 99% от случаите се дължат на доброкачествени тумори на хипофизната жлеза, произвеждаща растежен хормон.

Свръхпродукцията на GH се установява след обременяване с глюкоза.

 

Подготвено от екипа на: Zobim.Net

 

 

Вашият коментар