Цитомел / Т3

Цитомел / Т3

Т3 – Цитомел (Лиотиронин Содиум)

Цитомел е най-често срещаното търговско име на синтетичния тироиден хормон Лиотиронин Содиум. Този хормон представлява перфектна реплика на естествено пройзвеждания в организма ни тироиден хормон – трийодотиронин или известен още като Т3.

Макар Цитомел да е синтезиран още през 1950 г., тироидните хормони не биват употребявани в клиничната практика до 1890 г. Първите тироидни терапии са били извършвани с чисти животински екстракти на хормоните т3 и т4. Тези терапии се оказват много успешни, особено за справяне с хипотироидизма – състояние при което щитовидната жлеза не успява да пройзвежда достатъчно количество от тези хормони, което може да доведе до затлъстяване, загуба на енергия, косопад и промяна в текстурата на кожата.

Цитомел не е единствения синтетичен тироиден хормон. Хормонът Т4, наречен Левотироксин Содиум също се предлага под името Синтироид. Т3 и Т4 са много сходни по природа, въпреки това Т3 се счита за 4-5 пъти по-силен от Т4. Т4, най-просто казано служи като резерв за Т3 и макар и двата хормона да са ефективни в третирането на хипотироидизъм, Цитомел е предпочитания от спортистите.

Функции на Цитомел

Цитомел или Т3 представлява тироиден хормон, който значително увеличава метаболизма. Този хормон има участие в множество клетъчни функции, включително метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците. При хипотироидизъм, метаболизмът на хранителните вещества е силно забавен и обикновенно хората които страдат от този синдром, срещат значителни трудности при загубата на тегло, а същевременно лесно напълняват.

Нужната доза Цитомел при третирането на хипотироидизъм е ниска, като това не винаги означава засилено изгаряне на подкожните мазнини, но е достатъчно за да върне нормалната скорост на метаболизма.

Използван, като средство за изгаряне на мазнините, Цитомел е изключително ефективен, като за целта дозата която се използва, обикновенно е по-висока от терапевтичната. Тъй като употребата на Цитомел с тази цел в повечето случай е съпроводена от рестриктивна диета, НЕ се препоръчва употребата му без Анаболни Стероиди. Цитомел изчерпва наличността на АТФ (Аденозин-Трифосфат), което при условията на калориина рестрикция може да доведе до загубата на мускулна маса.

Ефекти от употребата на Цитомел

Независимо от целта на употреба, Цитомел действа по един и същ начин – имитирайки напълно естествения Т3 хормон и оптимизирайки метаболизма. Разбира се, за да има реален и силен ефект върху изгарянето на подкожните мазнини, употребата на Цитомел трябва да бъде съпроводена от адекватната за целта диета.

Използвайки Цитомел в периоди на не толкова рестриктивни диети, атлетът ще забележи, че има възможност да приема значително по-голямо количество калории, без това да предизвика покачване на подкожните мазнини, а в някой случай дори може да се наблюдава загуба на мазнини.

В някой среди се счита, че употребата на Цитомел в комбинация с Анаболни Стероиди, може значително да повиши тяхната ефективност, изхождайки от основния принцип на работа на този хормон. Макар това да не е потвърдено от реални проучвания, употребата на Цитомел в комбинация с Анаболни Стероиди ще Ви гарантира по-цялостно оптимизиран метаболизъм.

Странични ефекти от употребата на Цитомел

Цитомел се счита за много добре поносим препарат, като възможните странични ефекти най-често са в следствие на предозиране и включват :

 • Главоболие
 • Изпотяване
 • Неравномерен сърдечен ритъм
 • Нервност
 • Стомашни крампи
 • Нарушен менструален цикъл (при жените)

Есктремно високи дози или прекомерна във времето употреба на Цитомел, може да доведе до следните усложнения :

 • Ангина
 • Шок
 • Сърдечна недостатъчност
 • Хипертироидизъм

Както споменахме, Цитомел е много добре понасян препарат, но злоупотребата с него може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Последният страничен ефект, който трябва да бъде споменат, е вероятността от получаването на хипотироидизъм в следствие на употребата на Цитомел. Мнозина се страхуват, че веднъж след като прекратят употребата на Цитомел, собственото им пройзводство ще бъде подтиснато. Макар това да е така, при разумна и правилна употреба на този продукт и приемайки, че атлетът е бил с нормално функциониращ метаболизъм преди да започне приема, възстановяването на собсвеното пройзводство на Т3 няма да бъде проблем.

Употреба на Цитомел

В терапевтичната практика за лечение на хипотироидизъм, дозата на Цитомел започва от 25 мкг. дневно.  След няколко седмици дозата може да бъде увеличена с още 25 мкг, като е възможно да бъде увеличена до 75 мкг. дневно ако е нужно.

В спорта, дозите на Цитомел са сходни. Атлетът обикновено ще започне с доза от 25 мкг. и ще я увеличава на всеки 2-4 седмици ако е нужно. При повечето атлети, няма да е нужно дозата да надминава 75-100 мкг. , като в някой случай може да се приложи доза от 125 мкг. за кратки периоди от време.

Що се отнася до продължителността на употреба, циклите с Цитомел обикновенно са 6-8 седмици. По-продължителна употреба е приемлива (8-12 седмици), но с това се увеличава и риска от проблеми след спирането му.

При прекратяване на приема на Цитомел, атлетът е нужно да намали дозата постепенно, като това ще гарантира безпроблемното приключване на цикъла. Това става, като максималната използвана по време на цикъла доза, се намаля периодично с 25 мкг. за 7-10 дни, до пълното спиране на продукта.

Екипът на Zobim.NET Ви препоръчваме най-добрия Т3 хормон на пазара в момента, които сме тествали фармацевтично и е изпробван и от наши атлети и доказано работещ:

 1. Т3 – 30 табл. х 25 мкг.

Вашият коментар