Терапията след цикъл с Анаболни Стероиди

Терапия за възстановяване на собственото производство на тестостерон след употреба на анаболни стероиди

След-циклова терапия

Терапията след цикъл с Анаболни Стероиди е период, в който атлетите приемат определени препарати, след като вече са спрели техния прием.

Терапията след цикъл в много случай може да обърка атлетите, като в тази статия ще обърнем внимание на основните въпроси свързани с нея: кога да се започне, какви медикаменти да изпозвате, за какъв период от време и какво можете да очаквате.

Целта на Терапията

Терапията след цикъл с Анаболни Стероиди. След цикъл с Анаболни Стероиди, естественото пройзводство на Тестостерон в организма намалява, а в някой случай е напълно подтиснато. По време на самия цикъл, този проблем може да бъде преодолян със суплементирането с Тестостерон, но след като веднъж спрете напълно приема на стероиди е нужно собственото пройзводство да бъде възобновено максимално бързо, с цел запазване на по-голяма част от постигнатите резултати, както и нормалнизиране на сексуалната функция.

Важна бележка: суплементирането с Тестостерон по време на цикъл не е нужно при жени, както и провеждането на Терапия след цикъла.

Какво да очакваме от Терапията

Най-големият проблем на атлетите е, че имат нереални очаквания. Повечето терапии след цикъл с Анаболни Стероиди са за период от 4-6 седмици и много спортуващи очакват всички хормонални нива да са в норма след този период, както и да запазят силата и покачената мускулна маса. Терапията обаче, не работи по този начин.

Добър план за след циклова терапия ще Ви помогне да запазите голяма част от направения прогрес, но ако високите хормонални нива вече не са налични в организма, Вие ще загубите част от постигнатото. Представете си Анаболните Стероиди, като система от градивни елементи за Вашите мускули – спирайки техния прием, тази система рухва.

Основната цел на терапията е стимулиране на естественото хормонално пройзводство, процес през който Вие ще загубите част от резултатите, но това в крайна сметка не е края на света. През този период, атлетите трябва да се фокусират върху дългосрочните резултати, обръщайки внимание на правилното хранене и тренировъчен режим, които в комбинация с терапията ще запазят по-голяма част от постигнатото. Реално, това е единственият логичен, дългосрочен план за действие.

Кога да не ползвате терапия след цикъл с Анаболни Стероиди

Ако сте сериозен спортист и употребявате Анаболни Стероиди през по-голямата част от времето (повече, отколкото почивате), употребата на след циклова терапия може да бъде контра-продуктивна. В подобни случай се препоръчва употребата на ниски дози Тестостерон между циклите.

Друг случай в който не се препоръчва употребата на терапия е в случайте в които атлетът е имал ниско ниво на естественото пройзводство още преди да започне употреба на Анаболни Стероиди. В тези случай отново се препоръчва ниска доза Тестостерон.

Медикаменти за прием по време на терапията

Съществуват много препарати, които теоритично могат да се използват по време на терпията, но два трябва винаги да бъдат основни – Тамоксифен (Нолвадекс) и Кломид (Кломифен). И двата препарата спадат в клас Селективни Модулатори на Естрогеновите Рецептори. И двата медикамента стимулират пройзводството на лутеинизиращ и фолукулостимулиращ хормон, като по този начин се цели увеличаване на собствения Тестостерон.

Прегнил също може да се използва в този случай, като неговата употреба е много удачна по време на самия цикъл. Атлетите обикновенно използват дози в порядъка на 250-350 единици няколко пъти седмично, тъй като Прегнил имитира ефекта на лутеинизиращия хормон (ЛХ). Трябва да се има в предвид, че Прегнил не стимулира пройзводството на ЛХ, а просто стимулира работата на тестисите, като по този начин улеснява самата терапия в последствие.

Прегнил може да бъде използван и в края на цикъла, ако не е бил включен преди това.

Също така, имате възможност да използвате и Ароматазни инхибитори. Tъй като те също имат способността да повишават нивата на ЛХ и ФСХ. Проблемът с тях е, че те също така значително намаляват нивата на Естрогена. A основната идея на терапията след цикъл с Анаболни Стероиди е нормализиране на хормоните. Kато част от това е и поддържане на нормални нива на Естрогена. Обратно на вярванията на голяма част от употребяващите Анаболни Стероиди, Естрогена не е „злия“ хормон. A всъщност е изключително важен за изграждането на мускулна маса. А също и за поддържането на сексуалното и психично здраве, както и на редица други неща.

Кога да започнем терапията

От голямо значение е да започнете терапията в правилния момент. Ако по време на цикъла сте използвали само бързо действащи препарати, като Дианабол, Тестостерон Пропионат, Тренболон Ацетат и др. , терапията трябва да започне 3-4 дни след последната инжекция. Ако обаче сте използвали бавно действащи препарати с дълги естери, като Тестостерон Енантат или Дека Дураболин (Нандролон Деканоат), то ще трябва да изчакате поне 14 дни, преди да започнете. Понякога при прием на Нандролон е желателно да започнете терапията около 20 дни след последната инжекция.

Ако не сте използвали Прегнил по време на цикъла и искате да го включите в терапията, то приложението му трябва да изглежда по следния начин : при употреба на бързо действащи препарати – 3 дни след последната инжекция в продължение на 10 дни; при употреба на бавно действащи – 10 дни след последната инжекция в продължение на 10 дни. В двата случая, употребата на Нолвадекс и Тамоксифен, трябва да започне веднага след последната инжекция Прегнил.

Примерен план за терапия след цикъл с Анаболни Стероиди

Солидна след-циклова терапия обикновенно включва Нолвадекс и Кломид за около 4-6 седмици. Дозировките са 100 мг. Кломид на ден за първите 2 седмици с 40 мг. Нолвадекс на ден за две седмици, след което дозата на Кломид става 50 мг. за следващите 2 седмици с 20 мг. Нолвадекс. Допълнително, атлетите могат да направят още 2 седмици само с 20 мг. Нолвадекс на ден.

Седмица 1-2: Кломид 100 мг/ден
Седмица 1-2: Нолвадекс 40 мг/ден
Седмица 3-4: Кломид 50 мг/ден
Седмица 3-4: Нолвадекс 20 мг/ден

(Опционално) Седмица 5-6: Нолвадекс 20 мг/ден

Тук идва моментът за един много важен въпрос – кога да започне следващия цикъл ? За оптимално здраве се препоръчва да дадете поне същото време за почивка, колкото е продължил цикъла. Това ще рече, че ако сте направили цикъл с Анаболни Стероиди, който е продължил 10 седмици и после сте направили терапия, която е 4 седмици, времето което ще трябва да починете е поне 14 седмици.

Кръвни анализи и хормонални нива

Винаги е добра идея да се правят кръвни анализи, за да знаете къде се намирате, но не и по време или непосредствено след края на терапията, защото тогава естественото пройзводство на Тестостерон е стимулирано отвън. Най-удачно би било, кръвния тест да се направи няколко месеца след края на цикъла.

Рискът

При употребата на Анаболни Стероиди действително съществуват рискове. Един от тези рискове е перманентното намаляване на собственото пройзводство на Тестостерон и нуждата на Тестостеронова терапия за поддържане на нормални стойности. Дори и с най-добрата терапия, този риск съществува и е добре да бъде взет в предвид.

Вашият коментар