Странични ефекти при Анаболните Стероиди

Странични ефекти при Анаболните Стероиди – кои са най-малко рискови ?

Странични ефекти при Анаболните Стероиди

Не рядко, екипът ни получава въпроси относно това, кои Анаболни Стероиди носят най-малък риск от появата на странични ефекти.

Употребата на Анаболни Стероиди носи със себе си риск от появата на редица странични ефекти, като в тази статия ще обърнем внимание на най-често обсъжданите от атлетите, като базираме информацията на личният ни опит, без да изразяваме медицинско мнение.

Оплешивяване:

Оплешивяването е може би един от най-често дискутираните странични ефекти. Повечето мъже, които решат да започнат употребата на Анаболни Стероиди, имат за цел да постигнат естетична и красива визия. Като в повечето случай нямат желание да изгубят косата си в този процес. Лошите новини са, че ако имате генетична предразположеност към оплешивяване, употребата на Анаболни Стероиди ще засили този процес, защото действието им в мускулните клетки, се осъществява през същите рецептори, които има в скалпа. Някой Анаболни Стероиди притежават по-меко действие от други в тази насока. Такива са Нандролон / Дека Дураболин, Оксандролон / Анавар, Метенолон / Примоболан. Добрите новини са, че ако не сте генетично предразположени, употребата на Анаболни Стероиди е малко вероятно да доведе до оплешивяване.

Гинекомастия:

Гинекомастията е друг козметичен проблем, който за разлика от оплешивяването, притеснява много повече атлетите. Този страничен ефект е специфичен и е свързан с естрогенната активност на различните Анаболни Стероиди. Тестостерон, Анадрол и Дианабол / Метан са сред най-силно ароматизиращите Анаболни Стероиди, които носят и най-висок риск от появата на гинекомастия. Много други Анаболни Стероиди не могат да се преобразуват или да действат, като естроген в тялото, като подобни препарати са Анавар, Примоболан и Винстрол. Други имат способността да се преобразуват в естроген, но в ниски стойности. Такива Анаболни Стероиди са Нандролон / Дека Дураболин и Еквупоуз / Болденон. В днешни дни има редица препарати, като ароматазни инхибитори, като Аримидекс и анти-естрогени, като Нолвадекс, които могат да бъдат използвани с цел превенция на гинекомастията.

Черен дроб:

Хепатотоксичността или чернодробната токсичност е проблем свързан с употребата на Анаболни Стероиди и в частност с оралните Анаболни Стероиди. Анаболните Стероиди, като Анадрол, Анавар, Метан и Винстрол се открояват, като силно токсични за черния дроб. Има орални препарати, като Примоболан, които имат сравнително ниска чернодробна токсичност, но също така са и с по-слаб ефект. За разлика от оралните Анаболни Стероиди, инжекционните такива, като Тестостерон, Нандролон и Болденон притежават много силен ефект, като в същото време не носят риск от натоварване на черния дроб.

Сърдечно съдови:

Употребата на Анаболни Стероиди, може негативно да се отрази на нивата на холестерола, кръвното налягане, както и на други фактори, които могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми. Този риск е основно свързан с оралните Анаболни Стероиди. За разлика от тях, употребата на Тестостерон и на други инжекционни Анаболни Стероиди не влиае до такава степен на нивата на холестерола. Желателно е, преди да започнете употребата на каквите и да е Анаболни Стероиди, да направите изследвания и кръвна картина.

Вашият коментар