steroids article

Стероидите и акнето

Стероидите и акнето

Вероятно мислите, че така наречените младежки пъпки /акне/ са преходно състояние, присъщо само за подростващите в пубертета. Принципно е точно така. Основна причина за възникването му са хормоналните преустройства на орканизма през този период. Главна роля отново се пада на тестостерона. В един момент подрастващият организъм се адаптира към хормоналното преустройство и нормално акнето изчизва. При хора злоупотребяващи със стероидни хормони, настъпва на ново разклащане на хормоналния баланс и в резултат се развива т.нар. стероидно акне.

Причините за възникването му са комплексни:

– системна злоупотреба с анаболни стероиди или други стероидни хормони.

– наследствено предопределена дисфункция на масните жлези на кожата.

– повишена тъканна активност на ензима 5-б редуктаза.

– бактериалната микрофлора по кожната повърхност.

– психическо или физическо натоварване.

Отделеният от мастните жлези секрет благоприятства развтието на нормално срещащите се липофидни бактерии върху кожната повърхтност.

Те отделят дразнещи вещества, предизвикващи неинфикциозно възпаление на кожата в себорейните области. Бактерийте разграждат мастния секрет до свободни мастни киселини, които също имат дразнищо действие. Натрупаните кожни клетки, мастен секрет и бактерии образуват запушалки /комедони/ на изходния канал космените фоликули и мастните жлези. Последните се раздуват и раскъсват и възпалителният процес се задълбочава. Първоначално се образуват малки бели кистички и „черни точки“. Постепенно те могат да прерастнат п червени пъпчици, които с течение на времето събират гной, раздуват се и се пукват.

Според проучването сред атлетите в САЩ появата на акнето е най-честият странечен ефект на анаболните стероиди.

В началните стадии при появата на акне се прилагат антибактириални лосиони, антибиотици и ретиноиди. При сформирани гнойни кистички се използват спиртни разтвори, гелове, спрейове и др.

Употребата на анаболни стероиди вреди на Вашето здраве и може да доведе до необратими последствия! Не се подлъгвайте по многото приказки и обещания на хора, нямащи грам понятие в тази област! Хората са казали „капка по капка – вир става“! Бъдете търпеливи и постоянни и ще намерите правилния път към растежа.

Вашият коментар