Арбидол и Ковид-19

Арбидол и Ковид-19

Арбидол и Ковид-19

Коронавирусната болест 2019 (COVID-19) се разпространи бързо по целия свят от откриването си през декември 2019 г. Към 14 април 2020 г. SARS-CoV-2 е засегнал общо 1,8 милиона души, включително десетки хиляди здравни специалисти. Здравните специалисти са податливи на COVID-19. Работната област на здравните специалисти влияе значително върху вероятността от инфекция, когато те са в близък контакт с коронавируса. Освен това проучванията показват значителна връзка между възрастта и прогнозата на пациентите, заразени с SARS-CoV-2.

Понастоящем обаче няма превантивни лекарства, подкрепени от клинични изследвания. Експериментите са показали, че арбидол, а именно umifenovir, инхибират репликацията на вируса за коронавирусите на SARS. Показано е също, че арбидол блокира репликацията на вируса чрез инхибиране на сливането на липидните мембрани на вируса на грип с клетки гостоприемници. Въз основа на резултатите от горните проучвания и наличието на лекарството, някои здравни специалисти в болница Tongji превантивно са взели перорално антивирусно лекарство арбидол в клиничната практика върху себе си. Но неговата роля не е ясна.

Затова използвахме проучване за контрол на случаите, съобразено с възрастта, за да анализираме ретроспективно връзката между COVID-19 и превантивната употреба на перорален арбидол сред здравните специалисти в болница Tongji, за да изследваме въздействието на арбидол върху COVID-19 сред здравните специалисти.

Исторически преглед

След избухването в Ухан, голям брой здравни специалисти в болница бяха на първа линия на огнището. Което е добра извадка за анализ. Следователно, здравните специалисти по време на работа в болница Tongji, диагностицирани с COVID-19 чрез тест за нуклеинова киселина от гърлото (инфекциозна група) преди 9 февруари 2020 г., бяха избрани с ретроспекция. Въз основа на възрастта и работната зона те са съпоставени по честота и е избран същия брой незаразени здравни специалисти, работещи в болница Tongji. Т.нар. незаразена група. Отделенията с висок риск включват амбулаторни и спешни отделения, отделение за треска, дихателно отделение, гръдна хирургия и отделение за инфекции. Докато другите отделения са отдели без висок риск. Не е известно дали инфектираните и неинфектираните случаи са били прилагани профилактично през устата арбидол преди да бъдат избрани.

Защитните мерки, приети от здравните специалисти, бяха единодушно поискани в същия отдел или работна зона, като защитен костюм, очила, маски и др. Пациентите от инфекциозната група, които са приемали арбидол в рамките на 2 седмици преди първия симптом, са определени като приемащи арбидол . Субектите в неинфектираната група, които са приемали перорален арбидол през същия период, също са определени като приемащи Арбидол. Превантивната доза беше определена като 200 mg qd po, ​​докато терапевтичната доза беше определена като 600 mg qd po.

Това проучване е прегледано и одобрено от Медицинския етичен комитет на болница Тонджи от Университета за наука и технологии в Хуачжун (IRB ID: TJ-C20200133).

Метод:

Здравните специалисти на първа линия, диагностицирани с COVID-19 преди 9 февруари 2020 г. в болница Tongji, Ухан, Китай. И същото количество контроли в незаразената група бяха включени в това проучване. Клиничните и лабораторните данни бяха събрани със стандартизирани форми.

Резултати:

Общо 164 субекта бяха включени в това проучване, 82 случая в заразената група и 82 контроли в неинфектираната група, със средна възраст 37 години, включително 63 мъже и 101 жени. Деветнадесет (23,2%) пациенти в заразената група са приемали перорален арбидол и 48 (58,5%) в неинфектираната група (OR = 0,214, 95%CI 0,109-0,420). Кумулативната неинфектирана честота на здравните специалисти в групата с арбидол е значително по-висока от тази на индивидите в групата без арбидол (логаритмичен тест, χ2 = 98.74; Р <0.001). Четиридесет и осем пациенти (58.5%) в инфекциозната група бяха хоспитализирани, със средна възраст 39 (31–49) години, от които 7 (14.6%) бяха прилагани профилактично арбидол.

Тридесет и четири пациенти (41,5%) с леки симптоми са лекувани извън болницата. Сред които средната възраст е 34 (30–39) години, а дванадесет пациенти (35,3%) са приемали профилактичен перорален арбидол. Степента на хоспитализация е значително свързана с възрастта (P = 0,024) и пероралното приложение на арбидол (OR = 0,313, 95% CI 0,108-0,990). В проучване за контрол на случаите, съобразено с възрастта, процентът на хоспитализация не е бил значително свързан с приложението на арбидол (Р = 0,091).

Заключение Арбидол и Ковид-19:

Профилактичният перорален арбидол е свързан с по-ниска честота на инфекция с SARS-CoV-2. Но не и с хоспитализация при здравни специалисти, като осигурява основа за подбора на профилактични лекарства за високорискови популации.

Вашият коментар