капките Semax

Всичко, което трябва да знаем за един от най-уникалните ноотропици – капките Semax®

В тази статия се постарахме да отговорим правилно на най-актуалните въпроси, които често се повдигат от желаещите да използват ноотропици и пептиди. Преминахме през много информация, преведохме куп руски източници и обхванахме много теми от гледна точка на администрацията на етикета. Можете да прочетете цялата статия или да преминете направо към която и да е част, която е най-интересна за вас.

ПОРЪЧАЙТЕ SEMAX ТУК!

Какво е Semax?

SEMAX (понякога погрешно наричан „c max“) е руско ноотропно лекарство, което се използва под формата на назален спрей и капки за нос за подобряване на когнитивните функции и за лечение на различни медицински състояния. Лекарството принадлежи към класа на регулаторните пептиди и се казва, че има ноотропен, психостимулиращ, невропротективен, антиоксидантен и антихипоксичен ефект. Известно е, че спомага за увеличаване на умствената и физическата работоспособност.
По своята структура Semax е фрагмент от ендогенен невропептиден адренокортикотропен хормон (ACTH). Доказано е, че лекарството увеличава BDNF (невротрофичен фактор, получен от мозъка), който е отговорен за растежа и диференциацията на нови неврони и синапси.

Използва се при мозъчни разстройства, включително ADHD (разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието), астено-невротични разстройства, черепно-мозъчни травми и други заболявания. Освен това Semax има огромен брой различни ефекти, вариращи от анестезия с подкожни инжекции (това не се използва в Русия) и завършващо с подчертано увеличаване на ефекта на стимулантите.

Има две дозировки на руския Semax nootropic, които можете да закупите:

  • Semax® 0,1% (Пазарен номер LS-002553) е предназначен за нормализиране и възстановяване на мозъка както при здрави хора, така и при редица неврологични заболявания;
  • Semax®1% (Номер на разрешение за употреба P N000812 / 01) е повишена доза от лекарството, създадено за лечение на инсулт от само начало на заболяването още на етапа – линейката и спешна медицинска помощ, както и в ранния период на възстановяване.

Как е изобретен Semax: учени и изследователски институти, които стоят зад неговото развитие?

Положителните ефекти на невропептидите са открити в края на 60-те години на миналия век, когато Дейвид де Вайд – който е измислил термина „невропептид“ – провежда редица опити върху бели плъхове и установява, че фрагменти от адренокортикотропни хормони улесняват способностите за учене.
Въпреки това, едва в края на 70-те години, когато съветското министерство на отбраната възлага широк спектър от експерименти за определяне на оптималния начин за удължаване на въздействието на пептидите и увеличаване на техния обхват. След дълъг и сложен процес на проби и грешки беше синтезирана оптималната пептидна формула, която имаше 50 пъти по-дълъг ефект от естествения си аналог. След като опитите с животни са показали ефикасност и сигурност, са започнати обширни изследвания върху хора, за да се гарантира безопасността, да се повиши ефективността и да се определят оптималните дози и методи за доставка.
Проучването е ръководено от Николай Миасоедов и Игор Ашмарин. И така, кои са тези момчета?

Д-р Николай Миасоедов е академик на Руската академия на науките (Институт по молекулярна генетика).

Nikolay Myasoedov

Николай Мясоедов

Съветски и руски учен, специалист в областта на биохимията и биотехнологиите,
Доктор по химични науки, професор, заслужил изобретател на Руската федерация,
Автор на над 360 научни статии и 2 монографии,
Автор на повече от 150 авторски свидетелства и патенти за изобретения на СССР и Руската федерация и 4 международни патента (САЩ, Англия, Франция и Швеция).

Д-р Игор Ашмарин е изключителен съветски и руски учен.

Igor Ashmarin

Игор Ашмарин

Специалист в областта на биохимията и физиологията,
Академик от Руската академия на медицинските науки,
Доктор по биологични науки,
Генерал-майор от медицинската служба,
Почетен професор на Московския държавен университет,
Редовен член на Международната академия за висше образование.

Тези двама почтени руски учени ръководиха разработването и изследванията на първия синтезиран в света пептид Semax. Официално е пуснат на пазара на 20 декември 1994 г. За разработването, организацията на производството и въвеждането на лекарството в клиничната практика, д-р Ашмарин (заедно с екипа) е награден с наградата на правителството на Руската федерация. Оттогава Semax nootropic печели редица международни награди. И от 2011 г. той е ежегодно включен в списъка на жизненоважните и основни лекарства, тъй като проучванията показват ефективността му при лечение на пациенти след инсулти.

Механизми на действие на Semax: фармакодинамика и фармакокинетика

Фармакодинамика: биохимични и физиологични ефекти на Semax

Semax е невропептид, напълно подобен на естествените пептиди. Следователно има естествен ефект върху тялото както свой собствените му пептиди. Semax активира процесите на поддържане и възстановяване на нормалното функциониране на централната нервна система и има следните действия:

Невропротектор:

Намаляване на нивото на глутаматната екситотоксичност, поради което развитието на патологичния процес спира;
Висока антиоксидантна активност;
Намаляване на интензивността на възпалението и локалния оток поради нормализиране на цитокиновия баланс;
Потискане на процеса на апоптоза.

Неврометаболични:

Влияние върху глюкозния метаболизъм в организма – Semax ускорява трансфера на глюкоза през BBB и увеличава степента на нейното усвояване от мозъчните клетки;
Поддържайте високо ниво на синтез на АТФ в клетките дори при недостиг на кислород;
Semax насърчава нормализирането на енергийния метаболизъм и синтеза на протеини в нервните клетки, което предотвратява дисфункцията на автономните центрове на мозъка и като следствие нормализира функционирането на периферните тъкани.

Невротрофни:

Укрепване на нивото на синтез на невротрофини – регулатори на растежа и диференциацията на нервната тъкан: нервен растежен фактор, невротрофичен фактор на мозъка;
Възстановяване на връзките между невроните.

Основните фармакологични ефекти на Semax:

Semax е предпазващ от стрес

Едно от най-важните допълнителни свойства на Semax е неговата стрес-защитна активност. Лекарството помага на организма да се справи със стреса от всякакво естество. Semax потиска развитието на дистрес увреждане на прицелните тъкани – нервна, сърдечно-съдова и имунна, предотвратявайки развитието на неблагоприятни морфологични и биохимични промени в тях.

Адаптогенно действие на Семакс при неблагоприятни условия

Клиничните проучвания показват, че Semax поддържа физическото и умственото представяне на човек при неудобни външни условия, например, когато температурата на околната среда спадне или в разредена атмосфера високо в планините. Този ефект се обуславя от изравняването на колебанията в работата на медиаторните системи на мозъка и потискането на липидната пероксидация (LPO).
Когато се използва Semax както при болни, така и при здрави хора, работата на нервните центрове и нервните пътища се оптимизира, енергийният метаболизъм в нервните клетки се подобрява и когнитивните функции се подобряват. В същото време Semax не оказва отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Антиастеничен ефект на Semax®

Semax има мощен антиастеничен ефект, а астенията е основният компонент на синдрома на хроничната умора. Проявява се с бърза умора, затруднено формулиране на мисли, емоционална лабилност, нарушение на съня, затруднено събуждане сутрин и др. Действието на Semax подобрява умственото и физическото представяне, което винаги е намалено при синдрома на хроничната умора.

Фармакокинетика: път през тялото

Semax влиза директно в мозъчните клетки от церебралната лигавица, използвайки периневрален транспорт по сетивните (обонятелни) нерви, заобикаляйки кръвно-мозъчната бариера (BBB);
Висока скорост на действие – Semax се открива в мозъчните клетки не по-късно от 5 минути след приложение, максималната концентрация се достига след 30 минути;
Дългосрочно действие – активната концентрация на Semax в мозъка остава стабилно висока за 20-24 часа;
Няма странични ефекти от взаимодействия с други лекарства;
Удобен и безболезнен прием.

Под действието на аминопептидазните ензими пептидът Semax се разпада на съставните му части – по-специално, Met-Glu-His-Phe тетрапептидът и Pro-Gly-Pro трипептидът. Молекулите, образувани в резултат на трансформацията на Semax, имат свой собствен терапевтичен ефект, като са катализатор за естествените процеси в тялото. Впоследствие пептидите се разграждат на отделни аминокиселини, които се включват в метаболитните процеси като абсолютно естествени за организма.

Профил на безопасност на Semax и възможни нежелани реакции

Semax има дълга история на практическо използване от 90-те години на миналия век. Лекарството е преминало предклинични и клинични изпитвания; неговата ефикасност и безопасност са потвърдени от голям брой научни публикации. Твърди се, че Семакс е едно от най-безопасните лекарства в Русия и по света. За повече от 17 години от историята на случая не са регистрирани големи странични ефекти или симптоми на предозиране, освен в редки случаи на леко дразнене на носната лигавица.

Проучванията на Semax показват, че:

  • Лекарството НЕ причинява синдром на отнемане;
  • Той не влияе негативно на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
  • Лекарството не оказва влияние върху емоционалното състояние на здравите хора, нито причинява повишено чувство на депресия или безпокойство.

Съвместим ли е Semax с други лекарства?

Semax nootropic не взаимодейства с повечето лекарства, предвид химическата му структура (хептапептидът е синтетичен аналог на адренокортикотропния хормон, напълно лишен от хормонална активност), скоростта на абсорбция и скоростта на навлизане в кръвта, както и интраназалния път на администрация.

Безопасно ли е да давате Semax на деца?

Известно е, че Semax е безопасен за употреба при деца. В Русия лекарството е включено в списъка на специализирана медицинска помощ за недоносена ретинопатия. По време на клинични изпитвания Semax се дава на деца на възраст няколко месеца за лечение на перинатални мозъчни наранявания и демонстрира безопасност и ефикасност [9].
Semax 0,1% има добра практическа история на лечение на ADHD. Поради своите свойства помага да се инхибират проявите на ADHD, насърчавайки по-добрата адаптация на детето в училище. Известно е, че Semax повишава старанието, оказва положително въздействие върху задържането на нова информация и намалява емоционалната нестабилност на детето.
Според настоящите официални инструкции обаче е противопоказано да се дава лекарството на деца на възраст под 7 години. Все още е известно, че повече от половината от всички лекарства, които се използват в педиатрията, всъщност са противопоказани за деца. Използването им се предписва от лекуващия доставчик на детски здравни грижи. Докато няма промени в официалните инструкции, употребата на лекарството при деца трябва да се извършва само под професионален съвет и надзор.

Мога ли да използвам Semax заедно с алкохол?

Semax не взаимодейства с алкохола, така че едновременната употреба на двете е приемлива. Когато приемате Semax, алкохолната интоксикация настъпва по-късно и с по-високи дози алкохол, а Semax също намалява сутрешните симптоми на алкохолна интоксикация.

Международно признание на Semax: няколко награди на Semax

Semax беше награден с три златни медала на международното изложение за иновации, изследвания и нови технологии ‘Eurekа’ (Брюксел, 1999, 2001, 2003).

Eureka е платформа за финансиране и координация на научноизследователска и развойна дейност, която е широко посещавана от представители на много страни. Тя заслужава правото да бъде считана за едно от водещите световни събития в областта на излагането на съвременни изобретения и иновации, както и тяхната комерсиализация.

 

Eureka diploma Semax 2 Eureka diploma Semax 1 Eureka diploma Semax 3

Златен медал получи Semax на Международния салон на изобретенията (Женева, 2004).

Международното изложение на изобретенията в Женева се проведе за първи път през 1972 г. Оттогава то се превърна в най-важното събитие в света, посветено изключително на изобретенията, винаги нащрек за нови продукти. Той работи под патронажа на град Женева и Световната организация за интелектуална собственост. Всяка година над 800 изложители от 40 държави излагат своите изобретения там.

diploma-salon-of-inventions-semax

Диплома на Международния салон на изобретенията ‘Concours Lepine’ бе предоставен на Semax в Париж, 2002 г.

Тази асоциация е създадена през 1901 г. от Луис Лепин. Първоначално той имаше за цел да осигури правата на малките производители. Следващите години потвърдиха успеха на Салона. Сега се провежда ежегодно по време на Парижкия панаир и обединява изобретатели от цяла Европа и света.

 

Diploma Concours Lepine Semax

 

Semax 1% и Semax 0.1%: Каква е разликата и кой от двата е за мен?

Както можете да заключите от името, Semax 10 mg (или Semax 1%) е по-силен: концентрацията на активното вещество е 10 пъти по-висока, отколкото в Semax 0,1%.

Semax 1%

Основни употреби на Semax 10 mg:

  • По-бързо възстановяване след инсулти;
  • Облекчаване на мигрена;
  • Преходни исхемични атаки.

Така че препаратът се използва при инсулти, сътресения и други подобни случаи и нарушения на мозъчното кръвообращение. Ако се насади в първите минути след инсулт, се казва, че лезията става много по-малко тежка. Следователно Semax 10 mg често се съхранява в линейки.

Semax 0,1%

Това решение често се използва от здрави хора. Това е лекарство, създадено за подобряване на паметта и има сложен ноотропен, неврометаболичен и невротрофичен ефект.

Основни употреби на Semax 1mg:

  • Повишаване на вниманието по време на повтарящи се и монотонни задачи;
  • Повишаване на интелектуалния капацитет при екстремни обстоятелства;
  • Облекчаване на ефектите от мозъчно-съдови заболявания.

Действието на лекарството е достатъчно за относително здрави хора. Ако искате да получите по-големи ползи и ефекти от Semax, вместо да купувате по-концентрирана и скъпа версия, просто трябва да повторно вкарате втора доза 10-15 минути след първата доза. Важно е капките да се накапват върху повърхността на лигавицата на носа, а не в носоглътката.

Може ли Semax да се съхранява при стайна температура и ако да, колко дълго?

Колко дълго мога да държа отворена бутилка Semax, без тя да загуби своята ефективност?

Отворена бутилка Semax може да се съхранява до шест месеца, без да губи свойствата си. Просто следвайте инструкциите за съхранение:

Затворете бутилката;
Поставете го в хладилника и съхранявайте при температури под 10 ° C (50 ° F).

Колко дълго мога да държа Semax на стайна температура, без да се повреди ефективността му?

В състава на Semax има безопасен консервант. Ето защо можете да го съхранявате при стайна температура под 30 ° C (86 ° F) за период до 30 дни. За по-дълги периоди от време Semax трябва да се съхранява в хладилник. Срокът на годност на новия продукт е 2 години, ако се съхранява правилно.

Ще се влоши ли Semax след дълго пътуване от Русия до САЩ?

Не. Продуктът съдържа метилпарабен (0,01%), който работи като консервант и осигурява по-дълъг срок на годност. Той се счита за безопасен и често се използва в други лекарства. Продуктът е стерилен и се произвежда в GMP-съвместима фабрика, което вероятно ще увеличи продължителността на съхранението. Това предполага, че ако температурата между 10 ° C (50 ° F) до 30 ° C (86 ° F), продължителността на съхранението е някъде между 30 дни до 6 месеца, в зависимост от температурата.

Как да приемате Семакс?

Една бутилка Semax съдържа 3 ml. Средната доза пептид на Semax е 2-3 капки във всяка ноздра. Semax може да се приема до 3 пъти на ден.
С цел когнитивно подобрение, Semax nootropic трябва да се приема 1-2 пъти на ден – по 2 капки във всяка ноздра – за период от 3 до 14 дни. Курсът може да се повтори след 3-6 месеца.
В зависимост от избрания режим, една бутилка е достатъчна за курс от 3 – 10 дни.

Мога ли да използвам капки Семакс вечер и преди лягане?

Semax е невропептид и един от неговите ефекти е регулирането и нормализирането на цикъла сън-събуждане. Вземайки предвид стимулиращия ефект на лекарството върху работата на нервните клетки, се препоръчва приложението на Semax преди 17:00.
Въпреки това не е задължително изискване, тъй като поносимостта към лекарства може да варира при различните хора. Ако пациентът няма проблеми със заспиването, когато Semax се накапва късно вечерта, безопасно е да го използвате след 17:00, ако е необходимо.

Мога ли да използвам Semax като еднократна замяна на кафе?

Възможно е еднократно администриране за увеличаване на интелектуалния капацитет. Режимът на дозиране на Semax® 0,1% за тази цел е следният: 3 капки във всеки носен проход 2 пъти сутрин с интервал от 15 минути. Препоръчително е да вземете друга доза през деня.

Как да взема Semax по време на финали / изпити?

За разлика от много други ноотропи, Semax стимулира и трите основни процеса на памет: кодиране, съхранение и изземване. Основният ефект на Semax е повишаването на умствената работоспособност.
Препоръчително е да започнете да приемате Semax 0,1% 10 дни преди началото на финалите, по 3 капки във всеки носен проход 2 пъти на ден в продължение на 10 дни.
Мога ли да използвам Semax всеки ден за по-дълъг период от време?

Според официалната информация няма абсолютно никаква нужда да се използва ежедневно за период от повече от 2 седмици.

Semax нормализира функционалността на ЦНС в продължение на 10-14 дни. Поради тази причина този период е продължителността на курса. Механизмът на Semax помага за рестартиране на нарушен или повреден цикъл на синтез на ендогенни пептиди в ЦНС. Semax не замества вашите собствени молекули, а насърчава активния си синтез в невроните. По-добре е да повторите курса след 3-6 месеца. Продължителността на този курс се отнася и за случаите, когато Semax се използва за инсулти, мозъчни травми и други тежки състояния.

Дори в случаите на тежък инсулт препоръчителната продължителност е 10 дни. За здравите хора производителят препоръчва също да използвате Semax в продължение на 10 дни, въпреки че той може да се използва спорадично само един ден като заместител на кафето. Въпреки това много от членовете на общността го използват за по-дълги периоди от време без очевидни проблеми.

Къде се произвежда Семакс и как да сме сигурни в качеството му?

Peptogen е производител на най-популярните продукти, предлагани в нашия магазин: Semax и Selank. Защо можем да се доверим на тази компания? Да видим!

За компанията

Peptogen е руска компания, специализирана в производството на лекарства от ново поколение, чието действие е насочено към профилактика и лечение на заболявания, свързани с мозъка. Пептогенът е основан през 2005 г. с участието на Института по молекулярна генетика на Руската академия на науките. Целта на компанията е производството на лекарствени продукти, разработени от Института и разработването на собствени съединения и препарати.
Компанията разработва и произвежда лекарства от ново поколение, които напълно отговарят на изискванията на международните фармацевтични стандарти за качество (Добра производствена практика, № GMP-0014-000019 / 15 от 11.03.15). Компанията има лиценз, издаден от Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация (№00037-LS от 30.07.2014 г.). Освен това е член на Националната асоциация на производителите на фармацевтични и медицински продукти. През 2015 г. Peptogen получи диплом на номинирания за националната награда „Приоритет 2015“. Наградата „Приоритет 2015“ оценява всички най-модерни, конкурентни и ефективни руски компании в областта на заместването на вноса. Получаването на тази диплома е още едно доказателство, че Peptogen е модерна фармацевтична компания и нейните продукти са с високо гарантирано качество.
Компанията извършва доставки на едро на продукти чрез водещи национални и регионални дистрибутори в цяла Русия, като PROTEK и KATREN.

Производство

Можете да гледате официалното видео от продуцентския сайт на Semax:

Основната производствена площадка се намира на територията на технопарк Strogino, Москва (Русия). Цялата работа на Технопарка се координира от Министерството на науката, индустриалната политика и предприемачеството в Москва. Структурата и работата на производствения отдел са разработени с участието на GMProject (Русия – Чехия) в съответствие с всички изисквания на Правилата за организация на производството и контрол на качеството на лекарствата и на базата на действащите руски норми в областта на строителството, пожарната безопасност и индустриалната канализация.

semax production 5
Освен това се вземат предвид всички изисквания за извършване на технологични операции. Производството се извършва в специални „чисти помещения“, които напълно изключват влиянието на външната среда. Всички параметри на микроклимата (влажност, температура, налягане и др.) Са зададени в тези помещения. Персоналът, работещ в „чистите стаи“, преминава на работното място през кабината за персонал, която е предназначена за преобличане на служителите в работни гащеризони. Материали, суровини и стерилизирани стъклени флакони за опаковане на капки за нос се доставят през специални активни шлюзове за производство. След мястото за бутилиране бутилките с лекарства се прехвърлят през активния вход за етикетиране и опаковане. На този етап се вземат проби за окончателни химически и микробиологични анализи. След приключване на анализите се издава сертификат за качество на серия стоки и той се прехвърля в склада.

Контрол на качеството

Отделът за контрол на качеството извършва физикохимичен и микробиологичен контрол в модерни лаборатории, оборудвани с най-новите технологии. Освен това всички инструменти, използвани в лабораториите, от своя страна се тестват ежегодно в Rostest (най-голямата организация за практическа метрология и сертификация на територията на Руската федерация). По този начин контролът върху производството на лекарства на всички етапи гарантира гарантирано качество на продукта.

peptogen production-7

Основно твърдение

Компанията заявява: „Работим, за да спасим и подобрим здравето на хората от всички възрасти, като предоставяме възможността да използваме уникални руски лекарства от ново поколение“.

Защо трябва да използвам капки за нос Semax вместо спрей за нос Semax?

Това е въпросът, който често получаваме от нашите клиенти. В този раздел бихме искали да ви кажем защо интраназалният Semax се предлага от разработчиците.
Бързото развитие на медицината и фармакологията е дало на лекарите и пациентите много лекарства, които спасяват живота и запазват здравето. Не е достатъчно обаче само да се създаде активно вещество; също така е необходимо да се разработят методи за доставката му до определено място. Този аспект е особено важен при лечението на мозъчни заболявания.
По пътя на лекарствената молекула възникват много препятствия, включително защитни системи на органи, усвояване на лекарства от здрави клетки и т.н. Ако лекарството е предназначено за мозъка, тогава кръвно-мозъчната бариера може да се превърне в такава пречка.

Работата е там, че вътремозъчният метаболизъм е много различен от метаболизма в други органи и кръвно-мозъчната бариера предотвратява попадането на активни вещества в мозъчната тъкан от кръвта. Следователно разработчиците на пептида Semax трябваше да „обмислят“ система за бързо доставяне до засегнатите области на мозъка. И този проблем е решен успешно: прилагането на активното вещество през носната лигавица е най-прекият и най-бърз път към мозъчните клетки. Пептидът Semax навлиза в мозъка чрез обонятелните нерви, които директно свързват носната лигавица с мозъка, заобикаляйки кръвно-мозъчната бариера.

Ето защо лекарството започва да действа бързо. Поради тази причина разработчиците смятат, че интраназалният начин на приложение на лекарството за лечение на мозъчни заболявания е по-ефективен от други.
Първоначално Semax се използва само в болници. А капки за нос бяха по-удобни, ако пациентът беше прикован на легло. Освен в сравнение с назалните спрейове, капки за нос могат да се разпространят на по-голяма площ и често се изчистват по-бързо, когато се прилагат правилно. Чарлтън и колеги съобщават, че капки за нос имат по-голямо отлагане в обонятелната област в сравнение с назални спрейове, ако се прилагат на пациента в легнало положение и когато се формулират с мукоадхезивни агенти, той е в състояние да намали времето, в което формулировката се изчиства от зоната.

Официалните лекарствени листовки за Semax 1% и Semax 0,1%

Semax® 0.1%: nasal drops 0,1% (3 ml) | [PDF]

Semax® 1%: nasal drops 1% (3 ml) | [PDF]

ПОРЪЧАЙТЕ SEMAX ТУК!

Вашият коментар