Как да се храним, за да растем

Как да се храним за да растем?

Как да се храним за да растем е въпрос на който търсят отговор мнозина, желаещи да повишат обема и мускулната си маса.

Сънят и храната са важни условия за увеличаване на качествената мускулна маса. По време на сън, не приемаме калории и енергията която тялото използва за естествените физиологични процеси, и това води до разграждане на мускулна тъкан.

За запазване на чиста мускулна маса, всеки подхожда различно, според това физиката си и метаболизма. При част от хората, не е нужно хранене под час, при други е налице нужда от хранене през 2 часа. При хардгейнърите се изпитва известна трудност за запазване на мускулната маса през нощта.

Предлагаме няколко съвета за как да постъпвате с храненето по време и преди сън:

Хранене преди сън

Поне 4 часа преди сън да бъде последното хранене с твърда храна. Нужно е да има 40-60 гр. протеин в зависимост от нуждите и метаболизма ви. Примерно парче пилешко, пържола или голяма риба. Порция зеленчуци в добавка и съвсем малко количество въглехидрат поради ниската потребност на енергия през нощта.  Ако сте податливи на бързо повишаване на подкожни мазнини, заложете на не повече от половин картоф или половин купичка ориз. Ако сте гейнъри, може да си позволите нормална порция сложен въглехидрат.

Възможност за още едно малко хранене с твърда храна е 2 часа преди сън.

Всички билдери могат да приемат 20-40 г протеин –  пържола, пилешки гърди и сварени яйца. Хардгейнърите могат да добавят и сложни въглехидрати, но порциите им да са по-малки, отколкото в последното голямо хранене. За препоръчване са малък печен картоф и филийка пълнозърнест хляб.

Ако обаче сте на диета или лесно качвате мазнини, избягвайте всякакъв вид въглехидрати при последното хранене.

Как да се храним за да растем? Казеин преди лягане – препоръчително е да бъде в т.нар. Micellar форма. 30-40 гр. Казеин поне 30 мин. преди лягане се запазва до 7 часа в тялото. По този начин нужните аминокиселини по време на сън идват от казеина и така мускула остава незасегнат. Препоръчително е да смесите казеина с вода и мляко или и с двете и добавете плод. Фруктозата в тях попълва запасите от чернодробен гликоген, това от своя страна предотвратява катаболизма след заспиване. Ако не желаете да приемате въглехидрати преди сън, изпийте протеинов шейк.

Качването на чиста и качествена мускулна маса е сложен и дълъг процес. Храната е една от основните точки на която трябва да обръщате внимание за да имате прогрес.

Източник: ZobimNet – анаболи и хард добавки

Вашият коментар