Отслабване без диета

Отслабване без диета

Отслабването никога не е лесно. Мнозина се обезсърчават при мисълта да се придържат към твърд план за хранене или да се движат. Експертите все повече настояват за необходимостта да не се фокусира върху специфичното тегло или да се отдава толкова голямо значение на кантара в търсене на предполагаемо идеално тегло. Поставянето на точна цифра като цел за диета е абсурдно, защото телесното тегло може да варира много в краткосрочен план по много различни причини и обсебването на това може да бъде контрапродуктивно. Но има и други научно обосновани механизми, които могат да ви помогнат за отслабване без диета или упражнения.

Дъвчете старателно и бавно

Мозъкът се нуждае от време, за да осмисли, че е изял достатъчно. Поради тази причина старателното дъвчене на храната ви кара да се храните по-бавно, което е свързано с по-малък прием и склонност да ядете по-малки порции. По същия начин, бързото  хранене също може да повлияе на теглото ви. Хората, които ядат по-бързо, са по-склонни да наддават, отколкото тези, които ядат по-бавно. Полезен начин да свикнете да ядете по-бавно е да преброите колко пъти е сдъвкана всяка хапка.

Размера на чинията

Типичната чиния за вечеря днес е по-голяма, отколкото преди няколко десетилетия. Тази тенденция може да допринесе за увеличаване на теглото, тъй като използването на по-малка чиния може да ви помогне да ядете по-малко, като направи порциите да изглеждат по-големи. Обратно, по-голяма чиния може да направи порцията да изглежда по-малка, което води до добавяне на повече храна. Добра формула би била използването на големи чинии за по-здравословни храни и по-малки за по-малко здравословни.

Отслабване без диета – яжте повече протеини

Той има мощен ефект върху апетита. Може да увеличи чувството за ситост, да намали глада и да ви помогне да ядете по-малко калории. Добра формула е да промените закуската: вместо зърнени храни, опитайте се да я направите богата на протеини. Ако в момента ядете закуска на базата на зърнени храни или хляб, може да помислите да преминете към храна с високо съдържание на протеини, като яйца.

Яжте храни, богати на фибри

Те повишават ситостта, като ви помагат да се чувствате сити за по-дълго. Проучванията показват също, че един вид фибри, вискозните влакна, са особено полезни за загуба на тегло. Увеличава пълнотата и намалява приема на храна. Това е вид влакно, което се превръща в гел, когато влезе в контакт с вода. Този гел увеличава времето за усвояване на хранителните вещества и забавя изпразването на стомаха.

Дъвчете старателно и бавно Старателното дъвчене на храната ви кара да се храните по-бавно, което е свързано с по-малък прием, повишена пълнота и склонност да ядете по-малки порции.
Размера на чинията Добра формула би била използването на големи чинии за по-здравословни храни и по-малки за по-малко здравословни.
Яжте повече протеини Има мощен ефект върху апетита. Може да увеличи чувството за ситост, да намали глада и да ви помогне да ядете по-малко калории.
Яжте храни, богати на фибри Те повишават ситостта, като ви помагат да се чувствате сити за по-дълго.