Аримидекс (Анастрозол)

Аримидекс / Анастрозол

Аримидекс (Анастрозол)

Аримидекс (Анастрозол)

представлява изключително мощен анти-естроген, официално принадлежащ към групата на Ароматазните Инхибитори. Анастрозол е разработен за прът път през 1990 г. от фармацефтичната компания Zenaca. И достига до пазара през 1995 г. под търговското име Аримидекс и до сега е може би най-използвания препарат в тази категория.

Аримидекс е доказал положителното си действие при пациенти с рак на гърдата. Като доста по-добър избор в сравнение с други препарати, като Нолвадекс. В културистичните среди, Аримидекс също е най-често използвания анти-естроген, когато е нужно контролирането на естрогена при употребата на някой видове Анаболни Стероиди.

Функции на Аримидекс

Макар свойствата на Анастрозол да са много мощни, функцията му е доста проста. Като Ароматазен Инхибитор, Аримидекс ще блокира ензима ароматаза. Това ще доведе до намаляване на нивата на естрогена. Чрез този механизъм на работа, Аримидекс може да намали нивата на естрогена с до 80%. Това се оказва изключително полезно за огромен брой пациенти с рак на гърдата. Както и много полезно за културистите и атлетите употребяващи Анаболни Стероиди.

Аримидекс също така има способността да стимулира пройзводството на лутеинизиращ хорон (ЛХ) и фоликуло стимулиращ хормон (ФСХ), два хормона които са есенциални за пройзводството на Тестостерон.

Ефекти от употребата на Аримидекс

В терапевтичната практика, Аримидекс се използва основно при пациенти с рак на гърдата. В този случай, той работи като блокира ензима отговорен за формирането на хормона естроген. Като по този начин спира развитието на раковите образувания. За разлика от Нолвадекс, който също се използва в тези случай, Аримидекс не се конкурира с естрогена и не се свързва с неговите рецептори. А директно блокира неговото формиране, като по този начин изцяло намалява концентрациите на този хормон в кръвта.

В културистичните и спортни среди, Аримидекс се използва по време на цикъл с Анаболни Стероиди. Особено когато сред използваните препарати има силно ароматизиращи такива или говорим за пред-състезателен цикъл, когато ниските нива на естрогена са желателни. Силно ароматизиращите Анаболни Стероиди, като Тестостерон, Дианабол и Анадрол носят със себе си значителен риск от появата на естрогенни странични ефекти, като гинекомастия, повишена водна задръжка и повишено кръвно налягане в следствие на това.

Като средство за стимулиране на пройзводството на Тестостерон, Аримидекс може да бъде включен като част от след-цикловата терапия или като част от тестостеронова терапия при пациенти с нисък тестостерон. Важно е да кажем, че макар след цикъл с Анаболни Стероиди да е много важно нивата на естрогена да са под контрол, основната цел на терапията е нормализиране на хормоните, затова ние препоръчваме употребата му в тези случай, само когато е найстина необходима.

 

Странични ефекти от употребата на Анастрозол

Употребата на Аримидекс носи със себе си риск от появата на някои странични ефекти, повечето от които са свързани с индивидуалната физиология на приемащите го. Също така тези странични ефекти имат силна връзка с приемата доза и често са резултат на предозиране с препарата. Тези, които използват Аримидекс без да приемат Анаболни Стероиди, често се оплакват от умора и слабост, като това може да бъде отчетено и от използващите Анаболни Стероиди, но само в периоди на рестриктивна диета и интензивни тренировки.

Други странични ефекти от неговата употреба могат да бъдат :

 

  • Главоболие
  • Горещи вълни
  • Високо кръвно налягане
  • Болки в ставите
  • Депресия (рядко)
  • Гадене и повръщане (рядко)

Проучвания върху Анастрозол показват, че той също така има способността да намалява констната минерализация. Като отново това не е голям проблем за онези от Вас, които използват Анаболни Стероиди, поради точно обратна им функция – повишаване на костната минерализация.

На последно място, но не и по важност, трябва да споменем и отношението на Аримидекс спрямо холестерола. Анастрозол има способността да се отразяви негативно върху нивата на холестерола. Макар това да е в незначителна степен, в комбинация с Анаболни Стероиди (имайте в предвид, че повечето Анаболни Стероиди влиаят негативно върху холестерола), особено силно ароматизиращи, като Тестостерон този негативен ефект може да бъде значителен.

В тази връзка се препоръчва спазването на висококачествен хранителен режим, с ниско съдържание на транс мазнини и прости захари, и високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Употреба на Аримидекс

При пациенти с рак на гърдата, Аримидекс почти винаги се дозира по 1 мг./ден, до спиране на развитието на заболяването, след което се замества с Нолвадекс.

За употребяващите Анаболни Стероиди, дозата Анастрозол варира, като най-често се използва доза в порядъка на 0.5 – 1 мг./през ден. Много малко атлети биха имали нужда от по-висока доза от 1 мг./през ден. Единственото изключение правят професионалните културисти, при които употребата на пълна доза от 1 мг. всеки ден за последните 10-14 дни преди състезание, би се оказала полезна. Като значително би повишила мускулната твърдост и би придала по-сух вид на физиката.

 

Вашият коментар