Инсулиново Подобен Фактор на Растежа

IGF-1 / ИГФ-1 – Инсулиново Подобен Фактор на Растежа

IGF-1 / ИГФ-1 – Инсулиново Подобен Фактор на Растежа

Инсулиново-Подобен Фактор на Растежа-1 или за по-кратко ИГФ-1 представлява полипептиден хормон, който принадлежи към семейството на растежните фактори. ИГФ-1 се синтезира по естествен път в организма, основно в черния дроб и до малка степен в периферните тъкани. Разбира се, вече съществуват и синтетични версии на хормона.

ИГФ-1 е силно анаболен хормон, който има ефект върху почти целия организъм. Структурно той е подобен на Инсулина.

В терапевтичната практика, ИГФ-1 основно се използва за третиране на дефицити, както и при пациенти, при които употребата на Растежен Хормон е неефективна. През последните години, употребата на ИГФ-1 в спорта става все по-популярна, поради неговите силни анаболни и възстановителни способности.

Фунции на ИГФ-1

ИГФ-1 е протеинов хормон, съставен от 70 аминокиселини. Независимо дали е синтетичен или естествено синтезиран от организма, аминокиселинната верига е една и съща. Функцията на ИГФ-1 се изразява основно чрез неговата роля по уползотворяването на хранителните единици (протеин, въглехидрати и мазнини). Тъй като ИГФ-1 има близка връзка с Инсулина, неговата употреба може да влиае на кръвната захар, намаляйки я значително, което може да доведе до хипогликимично състояние.

Проучванията демонстрират способността на ИГФ-1 значително да увеличи броя на клетките в скелетната мускулатура, което от своя страна води до нарастване на мускулната маса. Този процес се осъществява посредством фосфатидилинозитол 3-киназа и освен до нарастване на мускулната маса, може до доведе до нарастване на костната и дори масата на вътрешните органи.

ИГФ-1 също споделя близка връзка с Растежния Хормон, който е друг изключително мощен хормон, синтезиран от организма ни. Растежния Хормон по подобие на ИГФ-1 е силно анаболен, като голяма част от тази анаболна активност се дължи именно на ИГФ-1. С анаболизма най-често се асоциират две неща – азотна задръжка в мускулите и протеинов синтез. Повишена задръжка на азот е важна, поради факта, че мускулната тъкан е изградена от около 16% азот. Когато нивата на азот станат ниски, това може да накара организма да изпадне в катаболно състояние. Повишеният протеинов синтез от своя страна, ще позволи на организма да изгражда белтъчни структури в пъти по-бързо, както и ще гарантира на тялото значително ускорен възстановителен процес.

Употребата на ИГФ-1

Употребата на ИГФ-1 ще доведе до появата на нови мускулни клетки (хиперплазия) и нови мускулни фибри (митогенеза).

За да бъдат всички тези положителни ефекти от употребата на ИГФ-1 на лице, трябва задължително да бъде осигурен адекватен прием на протеин. При липса на такъв, употребата на ИГФ-1 би имала незначителен ефект.

Бележка: ИГФ-1 е хормон, който е известен като невропротектор и невропромоутър и употребата му може да бъде свързана с подобрена ментална функция. Това може да се окаже много полезна за възрастни хора, които изпитват проблеми с деменция или други подобни заболявания.

Ефекти от ИГФ-1

Ефектът от употребата на ИГФ-1 би бил най-полезен при периоди на покачване на маса, като малцина биха го използвали в период на изгаряне на мазнините, поради възможният негативен ефект върху метаболизма, който може да настъпи.

Като агент използван в период за маса, ИГФ-1 може или да бъде включен, като допълнение към цикъл с Анаболни Стероиди, или да бъде част от периода между отделните цикли (само при хардкор атлети), като се препоръчва комбинацията му с Растежен Хормон, поради две основни причини – употребата само на ИГФ-1 може да доведе до покачването на нежелано количество подкожни мазнини; комбинацията от двата хормона има изключително силен ефект.

Извън тези си ползи, ИГФ-1 носи и изключително силен общо-възстановителен ефект за организма, който може да бъде изключително полезен не само за професионалните атлети.

Странични ефекти от ИГФ-1

Употребата на ИГФ-1 се свързва с появата на възможни странични ефекти, но за разлика от много други хормони, те в действителност не са толкова много.

Най-често срещания страничен ефект от употребата на ИГФ-1 е хипогликимия, която се получава при около 40% от потребителите в един или друг момент на употреба. Появата на този страничен ефект, може лесно да бъде избегнат, като се консумират прости захари със сложни въглехидрати и протеин 15-20 минути преди инжектиране. Ако след инжектиране се повявят симптоми на Хипогликимия е нужно да продължите да консумирате прости захари, до момента в който не отшумят.

Симптомите могат да включват :

 • Замаяност
 • Умора
 • Глад (обикновено екстремен)
 • Депресия
 • Изпотяване
 • Неравномерен сърдечен ритъм
 • Треперене на пръстите
 • Гловоболие
 • Заваляне на речта
 • Невъзможност за концентрация
 • Нервност

Други странични ефекти могат да бъдат свързани с нарастване на вътрешните органи, в частност бъбреци и далак, нарастване на меките тъкани на лицето, както и завишаване на нивата на холестерола. Тези странични ефекти, могат да се окажат изключително проблематични, затова отговорната употреба на ИГФ-1 винаги трябва да стои на първо място.

Важно: ИГФ-1 не трябва да бъде употребяван от хора, страдащи от която и да е форма на рак. Този хормон има способността да увеличава силата и броя на всички клетки в организма, включително и раковите. Ако страдате от това заболяване и/или сте в ремисия, в никакъв случай НЕ трябва да употребявате ИГФ-1.

Употреба на ИГФ-1

В терапевтичната практика, ИГФ-1 обикновенно се дозира в дози от порядъка на 40-80 мкг. – 1 или 2 пъти на ден. Това без съмнение е доста висока доза, която би създала проблеми с появата на хипогликимия.

В спортните среди, ИГФ-1 обикновенно се използва в дози от порядъка на 50-60 мкг. , което отново е доста висока доза. Няма да е нужно голямо количество ИГФ-1, за да получите феноменални резултати, ако се храните добре и използвате Анаболни Стероиди. Добавете и Растежен Хормон и резултатът ще бъде  наистина несравним. В този ред на мисли, доза от порядъка на 15 мкг. веднъж дневно би била напълно достатъчна, като при нужда винаги може да бъде завишена.

Времето за което трябва да се употребява ИГФ-1 не трябва да надвишава 4 седмици, като обикновенно се препоръчва употребата за период от 2-4 седмици, последвана от същия период без прием на хормона.

Екипът на Zobim.NET Ви препоръчваме 3-те най-добри пептида ИГФ-1 на пазара в момента, които сме тествали фармацевтично и са изпробвани и от наши атлети и доказано работещи:

 1. Aviva Systems Technology IGF-1 LR3 – 1 мг.
 2. Thaiger Labs IGF – Insulin-Like Growth Factor-1 Long R3 – 1 мг.
 3. Bio-Peptide IGF-1 LR3 – 1 мг.

Вашият коментар