цитиколин

Цитиколин за стимулиране на паметта

Цитиколин що е то?

Цитиколин/Citicoline е мозъчно вещество, естествено синтезиращо се в човешкото тяло. Медицината синтезира citicoline като лекарство, приемащо се през устата. Спада към групата на психостимулантите. Използва се за лечение на Алцхаймер, други видове деменция, при травми на главата, инсулти , загуба на памет в следствие на възрастови изменения, Паркинсон, дефицит на вниманието, хиперактивно разстройство и глаукома.

Цитиколин е произведен за първи път в Япония и е предназначен за лечение на инсулт. По-късно започва се изписва с медицински рецепти и в много европейски страни.  Все по-често се срещат проблемите с мозъчните дейности и мозъчното кръвообращение. В САЩ Citicoline вече се предлага като хранителна добавка на свободния пазар.

При кого би бил ефективен Citicoline?

Проблеми с паметта, свързани с възрастови изменения – Приемът на препарата, подтиска загубата на памет при възрастни индивиди в 50-85 годишна възраст.

Проблеми с мозъчното кръвообращение (мозъчно-съдови заболявания) – налични са медицински доказателства, че приемът на citicoline през устата или инжектиран венозно, подбрява състоянието на пациенти с мозъчно-съдови заболявания/инсулти.

Хора прекарали инсулт – Пациентите, приели цитиколин през устата в рамките на 24 часа след инсулт, причинен от съсирек (исхемичен инсулт), имат по-голяма вероятност от други пациенти с исхемичен инсулт да получат пълно възстановяване в рамките на 3 месеца. Пациентите с инсулт, които получават интравенозно (IV) цитиколин в рамките на 12 часа след исхимичен инсулт и ежедневно след това в продължение на 7 дни, също се наблюдава подобрено възстановяване.

Непълни доказателства за ефективността на Citicoline при различни заболявания:

Алцхаймер и други видове деменция – някои проучвания сочат, че прием на препарата подобрява когнитивната функция – обработка на информация, боравене с памет, знания и информация при хора страдащи от лека до средна форма на Алцхаймер.

Мързеливо око (amblyopia)

Ранни изследвания, дават данни, че даване на доза citicoline в рамките на 15 дни е възможно да подобри зрението при хора, страдащи от мързеливо око.

Биполярно разстройство

Ранни изследвания сочат, че приемът на citIcoline не подобрява депресивните и маниакални състояния при хора с биполярно разстройство и кокаинова зависимост.

Кокаинова зависимост

Ранни изследвания сочат, че прием на препарата, може да повлияе положително на хора с кокаинова зависимост.

Глаукома

Препратът може да подобри зрението на хора, страдащи от глаукома.

Други

Загуба на зрението поради блокиране на зрителен нерв (исхемична оптична невропатия) – Ранни изследвания показват, че приемането на специфичен цитиколинов продукт (Cebrolux-Tubilux) в продължение на 60 дни може да подобри зрението при хора с исхемична оптична невропатия.

Памет – Ранни изследвания показват, че приемът на цитиколин може да подобри паметта, способността за учене и говорене при хора с увреждане на мозъка, дължащо се на травма. Други изследвания показват, че цитиколинът може да подобри някои аспекти на паметта при възрастните хора.

Мускулна сила – Ранни изследвания показват, че инжектирането на цитиколин интравенозно (чрез IV) може да подобри мускулната сила при хора, възстановяващи се от инсулт, наречен мозъчен кръвоизлив, който не е причинен от травма.

Болест на Паркинсон – Някои изследвания показват, че даването на цитиколин като доза заедно с обичайното лечение, може да подобри някои от симптомите на болестта на Паркинсон, но не и да повлияе върху  треморите.

Следоперативно възстановяване – ранни изследвания показват, че прием на цитиколин 24  часа преди операция и 4 дни след операция, може да намали симптомите на делириум при възрастни хора.

Съдова деменция – прием на цитиколин при съдове деменция, не води до подобрение на симптомите.

Дефицит на вниманието – хиперактивно разстройство ADHD

Травми на главата

Други мозъчни заболявания

Нужни са още сведения за установяване на ефекта при тези състояния

Как работи Цитиколин?

Citicoline повишава естествения синтез в мозъка на веществото Phosphatidylcholine.  Този химикал е съществено важен за мозъчната дейност. Citicoline намалява увреждането на мозъчната тъкан и повлиява възстановяването.

Безопасен ли е Цитиколин?

Препаратът е безопасен при краткотраен орален прием до 90 дни. При по-продължителен прием, няма данни дали не същестуват рискове. При голяма част от пациенти приемали цитиколин няма наблюдавани странични ефекти . При малка част се наблюдават временни неразположения като: безсъние, гадене, глаоболие, диария, ниско/високо кръвно налягане, замъглено зрение, тежест/болки в гърдите и др.

Поръчайте цитиколин в комбинация с пирацетам в едно, само при нас!

Предпазни мерки и предупреждения:

Бременност и кърмене – няма достатъчно сведения за действието при бременност и кърмене. Избягвайте приема при тези състояния или се консултирайте със специалист.

Дозировка:

Орален прием – При намалени умствени възможности поради възрастови изменения: 1000-2000 мг на ден.
При продължаващо заболяване на кръвоносните съдове, които обслужват мозъка (хронично мозъчно-съдово заболяване): 600 mg цитиколин на ден.
За незабавно лечение на инсулт, дължащ се на съсирек (исхемичен инсулт): 500-2000 mg цитиколин на ден, започващ в рамките на 24 часа след инсулт.

Интравенозен прием – Медицинските лица предписват цитиколин интравенозно (от IV) за възрастов спад в уменията за мислене или за хронично мозъчно-съдово заболяване.

Инжекционен прием – инжекционна доза при хронично мозъчно-съдово заболяване.

 

 

Вашият коментар