Синефрин

Синефрин – малкото хапче, изгарящо много мазнини

Синефрин или P-synephrine е открит като продукт от науката още през 1944 год., но като хранителна добавка започва да се използва сравнително от скоро, може би преди 10-11 години.

Синефрин – Какво представлява и какво действие има?

P-Synephrine се извлича от цитрусови плодове, най-вече от кората на горчивият портокал, тъй като там се съдържа в големи количества. Спада към групата на натуралните алкалоиди. Класифициран е като мощен термогенен продукт, подобрява термогенезата и провокира бързото изгаряне на мазнини.

Много проучвания сочат, че синефрина е сходен по действие с ефедрина, като обаче липсват страничните ефекти и не е възможно от него да се произвеждат амфетамини.  Човешкото тяло е способно да генерира синефрин, но в много малки количества. В продължение на много години,  синефрин се е използвал в китайската медицина за повишаване на тонуса и регулиране на теглото.

Влага се като състав в много хранителни добавки, но също така често се използва и като самостоятелен продукт. Едно от качествата му е значителното подсилване на базовия метаболизъм, т.е. горенето на калории при стандартните ежедневни дейности.

Повечето свойства на синефрин са свързани с неговата функция на агонист (стимулатор) на адренорецепторите, с предпочитане на алфа-1 рецептора пред алфа-2, като за активирането им са нужни сравнително високи дози. Повишава енергията и издръжливостта на тялото, подтиска усещането за слаба болка и умора и това прави тренировките на спортистите по интензивни.

С няколко думи, синефринът е продукт даващ големи приливи на енергия и повишено изгаряне на мазнини.

При стандартните фет-бърнъри се наблюдава повишаване на кръвното налягане и сърцебиене, а при синефрин, тези състояния не се наблюдават. При изследване през 2011 год.се установява, че при прием на 50 мг.синефрин като дневна доза, базовият метаболизъм се повишава с до 65 ккал. в последващите 75 мин.след като е приет препарата.

Специалисти препоръчват препаратът да се приема в самостоятелна форма или в комбинация с L-карнитин.

Приемът му в комбинация с кофеин или йохимбин, подсилва термогенният му ефект. Но преди да пристъпите към тези комбинации, задължително се консултирайте със специалист, за да избегнете евентуални странични ефекти.

Действието му започва до 1-2 часа след приема през устата, а до 2 часа трае полуживота на препарата в организма. Установено е, че приемът на 150 мг синефрин увеличава драстично нивата на октопамин в урината, които надхвърлят позволените в допинг контрола. Нивата на октопамин в урината остават високи до 24 часа след приема на синефрин. Имайте това предвид, ако Ви предстоят контроли.

Вашият коментар