Полезно ли е кафето

Полезно ли е кафето

Полезно ли е кафето? За повечето хора, в момента, в който отворят очи, те вече мислят за ароматната чаша с вкусно кафе. Масово хората консумират поне 2 до 3 чаши на ден. Независимо дали го приготвяте у дома или си го взимате от изпитана кафетерия, кафето изглежда се е превърнало в опора в ежедневието на повечето от нас. А дали кафето се счита за здравословно или не? С над 1,5 милиарда чаши, които се сервират ежедневно, може само да се надяваме, че това е здравословен вариант за започване на деня.

Полезно ли е кафето

За щастие, настоящото изследване показва, че кафето остава здравословна възможност. Стига човек да не пие повече от 3 чаши на ден. Това твърдение се основава на факта, че основната съставка, намираща се в кафето, е съединение, наречено кофеин. Кофеинът е естествено съединение, произведено от над 50 растителни източника. Докато кофеинът в излишък е свързан с някои повишени рискове за здравето, когато се консумира в умерени граници, всъщност има много ползи за здравето.

Кофеинът и ползите му

Кофеинът е най-широко известен със способността си да ни „събужда”, което произтича от ролята му на стимулант. Кофеинът засяга централната нервна система, позволявайки на тялото да се пребори с умората, да увеличи паметта и да подобри способността за фокусиране. Една чаша кафе съдържа също множество хранителни вещества, включително рибофлавин, пантотенова киселина, манган, калий, магнезий и ниацин. Освен това е установено, че кофеинът намалява риска от диабет (тип 2) и инсулт и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Установено е също, че консумацията на кафе помага да се предпази от болестта на Алцхаймер и деменцията и болестта на Паркинсон. Установено е също, че кафето е проактивно срещу някои видове рак, включително рак на черния дроб и дебелото черво. Така че бъдете сигурни, че наслаждаването на чаша кафе може не само да угоди на вашите вкусови рецептори, но и да подобри цялостното ви здраве.

Може ли кафето да навреди на здравето ни

Макар да звучи, че изпиването на чаша удоволствие  е точно това, което лекарят е препоръчал, кафето носи и своите рискове. В излишък кофеинът е свързан с безсъние, раздразнителност и може да накара сърцето ви да бие учестено. Хората, които страдат от IBS (синдром на раздразнените черва), също могат да открият, че кафето разстройва червата им, тъй като действа диуретично и стимулира движението, което може да доведе до дискомфорт. Кофеинът също може да доведе до повишени количества на киселини и лошо храносмилане. За тези, които пият редовно кафе, има голяма вероятност за възможността за пристрастяване към кофеина. За тези, които са зависими, оттеглянето от кофеина може да доведе до главоболие и треперене поради липсата му в диетата.

Винаги не забравяйте да говорите с Вашия лекар – който има Вашата здравна информация и история – за това как кафето може да бъде от полза или да навреди на Вашето здраве.

Полезно ли е кафето, докато отслабваме

Изводът е, че приемът на кафе до максимум 3 чаши на ден ще ви позволи да се насладите на много ползи за здравето, да помогнете в управлението на теглото и да оставите рисковете за здравето зад себе си. Затова продължете и се насладете на хубава чаша ароматна наслада.

Още информация тук! 

Вашият коментар