Полезно ли е кафето при отслабване

Полезно ли е кафето при отслабване

Полезно ли е кафето при отслабване

Кафето е най-популярната сутрешна напитка, консумирана по целия свят. Всъщност световното население консумира над 160 милиона дози кафе на ден.

Въпреки че напитката е най-популярна заради действието върху енергията, тя също може да бъде здравословна и да помогне за целите ви за отслабване.

Защо кафето може да бъде идеалната напитка за отслабване – и как да го пиете, за да ви помогне да отслабнете?

  •           Черното кафе е подходяща  напитка за отслабване, стига да го пиете умерено и без твърде много добавени захари.
  •           Кафето обаче може да доведе до нездравословно наддаване на тегло, ако не го пиете черно, тъй като много популярни кафе напитки имат допълнителна захар и калории.
  •          За да пиете кафе за отслабване, не добавяйте захар и се старайте да не приемате повече от четири чаши на ден и няколко часа преди лягане.

Полезно ли е кафето при отслабване? Черното кафе е най-доброто за отслабване, тъй като не съдържа добавени захари или мазнини, които могат да допринесат за увеличаване на теглото. Ако обаче харесвате кафето си сладко, ето някои нискокалорични алтернативни подсладители, които да използвате:

  • Подсладители на основата на плодове като еритритол или екстракт от плодове
  • Подсладители на растителна основа като стевия и кленов сироп
  • Захарни алкохоли като ксилитол и малтитол

Ако за първи път пиете черно кафе, може да е полезно да намалявате постепенно  количеството  с подсладител, докато свикнете с горчивия вкус. Ако имате чувствителен стомах, най-добре е да ядете храна заедно с кафето си, тъй като тази кисела напитка може да причини стомашен дискомфорт. Твърде много стрес върху храносмилателната ви система може да доведе до наддаване на тегло.

Ето какво трябва да знаете за кафето и отслабването:

Да, кафето може да помогне при отслабване

Кафето съдържа хранителни вещества като ниацин, калий, магнезий и антиоксиданти – които могат да подобрят здравето на храносмилателната система, да поддържат мускулната функция и да доведат до по-добро здраве на сърцето. Също така съдържа кофеин, който засилва метаболизма, подобрява енергията и може да насърчи загубата на тегло.

Ето някои ползи, свързани със здравето и загубата на тегло от тази енергизираща напитка:

Черното кафе е нискокалорична напитка.

Загубата на тегло е свързана с калориен дефицит, когато консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Популярен начин да помогнете за постигане на калориен дефицит е да консумирате по-малко калории от обичайния си калориен прием. Черното кафе е идеална напитка за отслабване, тъй като съдържа по-малко от 5 калории на порция (една чаша). Въпреки това е нискокалорично, но само ако го пиете в черно. Кофеинът засилва метаболизма. Метаболизмът е процесът, при който тялото разгражда хранителните вещества и използва калориите в храната през целия ден. Кофеинът, стимулант намиращ се в кафето, е едно от малкото вещества, които могат да повишат базалния ви метаболизъм (BMR), известен също като скоростта, с която изгаряте калории, докато си почивате.

Кофеинът засилва метаболизма. Метаболизмът е процесът, при който тялото разгражда хранителните вещества и използва калориите в храната през целия ден. Кофеинът, стимулант, намиращ се в кафето, е едно от малкото вещества, които могат да повишат базалния метаболизъм (BMR), известен също като скоростта, с която изгаряте калории, докато почивате.

Кофеинът може да намали чувството на глад.

Апетитът се влияе от различни фактори, включително вида на храната, която ядете, нивата на физическа активност и хормоните. Въпреки че няма достатъчно изследвания за определяне на причинно-следствена връзка за кофеина, намаляващ апетита, проучванията показват, че той може да намали нивата на грелин, хормонът, който ви кара да се чувствате гладни.

 

 

Вашият коментар