Кленбутерол

Кленбутерол

Кленбутерол

Кленбутерол Хидрохлорид представлява мощен бронходилатор, който се използва за третиране на заболявания на дихателните пътища. Въпреки, че Кленбутерол бива изключително успешен в тази насока, той така и не бива одобрен от комисията по контрол на храните и лекарствата в Сащ, за разлика от други страни.

Извън свойствата си да третира заболявания на дихателните пътища, Кленбутерол е много популярен в спортните среди. Именно като средство за изгаряне на подкожните мазнини. От дълго време, Кленбутерол е фаворит термогенните агенти, както сред фитнес любителите, така и сред професионалните култиристи, които задължително го включват в пред-състезателните си подготовки. Добре е да отбележим, че при употребата на Кленбутерол, не е задължително да използвате Анаболни Стероиди, тъй като това е често срещана заблуда.

Функции на Кленбутерол

Кленбутерол има действие върху симпатикомиметичната нервна система, където са разположени няколко рецептора чрез които Кленбутерол осъществява своята функция. Тези рецептори са бета-2 рецепторите, които Кленбутерол стимулира и чрез която стимулация се постига подобряване на дишането. Чрез стимулация на бета-2 рецепторите, Кленбутерол също така постига ефект по стимулиране на метаболизма. Кленбутерол не стимулира пряко изгарянето на подкожни мазнини, а повишава базовия метаболизъм, чрез повишаване на телесната темперетура.

Някой използват Кленбутерол с надеждата да натрупат мускулна маса, поради анаболните свойства, които той притежава. Макар действително Кленбутерол да притежава анаболни свойства и това да е демонстрирано в редица проучвания, за съжаление тези негови свойства не са на лице в случайте, когато той се употребява от хора.

Ефекти от употребата на Кленбутерол

Използван в случаи на третиране на пациенти с астма, ефектът от употребата на Кленбутерол е много прост. Той разширява дихателните пътища и по този начин помага на пациентите да дишат по-лесно.

Като термогенен агент, ефектите от употребата на Кленбутерол са отново много прости. Той повишава телесната темперетура, чрез стимулиране на бета-2 рецепторите, което води до повишаване на метаболизма, което от своя страна води до засилено изгаряне на калории.

Разбира се, Кленбутерол не е магическо хапче и за да се постигне оптимален ефект от неговата употреба е нужно спазването на правилен хранителен режим и тренировки.

В тази връзка е важно да споменем, че употребата на Кленбутерол е най-добре да бъде включена в последните седмици на една диета, тогава когато са останали малко и много упорити мазнини.

Странични ефекти от употребата на Кленбутерол

Съществуват няколко възможни странични ефекти от употребата на Кленбутерол. Тези странични ефекти, могат да бъдат доста неприятни и като цяло засягат всички които го използват, по един или идруг начин. Най-често те се изразяват в изнервеност, тремор в ръцете. Както и засилено изпотяване, като са най-силно изразени в пърите няколко дни на прием и отшумяват в последствие. Нужно е да се знае, че макар първоначалният стимулиращ ефект, който има Кленбутерол и страничните ефекти свързани с него да намаляват сравнително бързо, ефектът му върху изгарянето на подкожните мазнини остава силен. И не е нужно веднага да се увеличава дозата. Кленбутерол може да бъде ефективен в това направление при еднаква доза в продължение на до 5 седмици.

Освен тези странични ефекти, при употребата на Кленбутерол могат да се очакват и други, като главоболие, чувство на гадене/ Както и безсъние и може би най-неприятният – мускулни крампи. За да се избегне появата на мускулни крампи е важно да се хидратирате добре и в някой случай е удачно да се приема Таурин, като хранителна добавка.

С употребата на Кленбутерол се свързват и някой потенциално опасни за здравето странични ефекти, на които трябва да обърнем внимание и които в повечето случай са свързани с екстремно високи дози и несъобразена употреба на препарата. Подобни станични ефекти са високо кръвно налягане, неравномерен сърдечен ритъм, паника и сърдечна хипетрофия.

Употреба на Кленбутерол

В терапевтичната практика Кленбутерол обикновенно се дозира в доза от 20 мкг./ден, като понякога тази доза може да достигне до 40 мкг./ден. За някой пациенти може да се наложи употребата на дори по-висока доза, но това обикновенно е рядко и за много кратки периоди от време.

Като средство за изгаряне на подкожните мазнини, Кленбутерол обикновенно се дозира пирамидално, като се започва от ниска доза и постепенно дозата градира с цел постоянно поддържане на ефективността на продукта, без риск от появата на силно изразени странични ефекти. При мъжете, дозата обикновенно започва от 40 мкг./ден, а за жените от 20 мкг./ден.

Има няколко основни схеми на прием на Кленбутерол, които се прилагат :

2 Седмична Ротация

Една от най-често използваните схеми на прием, при която Кленбутерол се използва за период от 2 седмици, след което употребата му се прекратява за същия период от време. При тази схема, дозата на Кленбутерол се увеличава периодично, до достигане на максимална и оптимална за индивида. След което се запазва до прекратяване на приема. Приемът е последван от 2 седмици пълна почивка, в която не се използват никакви стимуланти и термогенни агенти.

Макар и доста ефективна, тази схема има един основен недостатък и това са двете седмици през които метаболизма не е стимулиран по никакъв начин. Това е голям недостатък за културисти, които се подготвят за състезание и на които е нужна максимална стимулация на изгарянето на мазнините през целия период.

Постоянна употреба

При тази схема, приемът на Кленбутерол се започва от 20 или 40 мкг./ден и се задържа така за 2-3 седмици. В края на този период, дозата ще бъде увеличена с 20 мкг./ден за още 2-3 седмици. От тук насетне, дозата ще бъде увеличавана с 20 мкг./ден на всеки 2-3 седмици до приключване на схемата.

Някъде по средата

Тази схема за прием на Кленбутерол обикновенно има продължителност от 4-6 седмици. И попада някъде по средата между описаните по-горе варианти. Като е изключително подходяща за прием в последните седмици преди състезание.

При тази схема, приемът на Кленбутерол се стартира от 40 мкг./ден. И се увеличава периодично до достигане на максималната желана/нужна доза, която се поддържа за период 7-14 дни.

Независимо коя схема изберете да използвате, максималната препоръчителна доза Кленбутерол е 120 мкг./ден. Като някой биха я качили и до 140 мкг./ден. В никакъв случай не надвишавайте доза от 140 мкг./ден ако искате да избегнете евентуални сърдечни проблеми. Също така, употребата на Кленбутерол не трябва да надвишава 16 седмици в годината. Без значение кой вариант на прием е избран.

Вашият коментар