отслабване

Принципи за правилното отслабване

В тази статия ще разгледаме какво е препоръчително да не правите, ако сте решили да започнете отслабване.

За да функционират правилно и за се поддържат всички функции тялото се нуждае от енергия. Когато ядем или пием, ние захранваме тялото си с енергия, защото тя се съдържа и в храната.

Количеството енергия, което съдържа отделна храна, се измерва в калории. Когато приемаме повече калории с храната, отколкото тялото ни използва, излишната енергия се съхранява под формата на телесни мазнини. Ако човек консумира повече енергия (калории), отколкото изразходва за дълъг период от време, той в крайна сметка наддава на тегло.

Отслабването е само въпрос на общия прием на калории. Не мазнини, въглехидрати или протеини, а броят на калориите, които консумираме. Въпреки факта, че днес има много диети, ефективността на всяка от тях зависи само от един фактор – човек по някакъв начин трябва да изяжда по-малко калории, отколкото изразходва. В противен случай той няма как да отслабне.

Ще се постараем да опишем някои основни грешки, които се правят при отслабване

  1. Гладуване

Ако човек реши да гладува с цел отслабване, той лишава тялото си от жизненоважни вещества, като протеини и есенциални мастни киселини. Освен това, тялото не получава важни микроелементи – витамини и минерали. Всичко това засяга не само благосъстоянието на човек, но и неговото здраве.

  1. Използване на моно диети

Със сигурност сте чували за диети, при които се препоръчва човек да се храни само един продукт. Но такова оскъдно меню за отслабване единствено и само би довело до хранителен дефицит. Суха кожа, чупливи нокти, главоболие, мускулна слабост, обостряне на заболявания – списъкът със симптомите може да бъде продължен още.

  1. Използване на чайове за отслабване

Някои хора решават да използват какво ли не с цел отслабване и вярват, че някакви хапчета чудодейно ще свършат работа. А компаниите, които произвеждат продукти за отслабване, печелят милиони от тези вярвания. Отново да кажем, че управлението на теглото е просто игра на калории.

Ако не ядете по-малко, отколкото тялото ви харчи, нито едно „магическо“ средство няма да работи.

  1. Напълно изключване на брашно, сладки и пържени храни

Ако искате да отслабнете без диети, то Ви е нужна храна, която наистина харесвате, но задължително в контролирани количества. В противен случай рискувате да се „пречупите“ точно в момента, когато сте видели първите резултати в отслабването. Пълното изключване на сладкото или друга любима храна не е за всички, за повечето хора е лишаване.

Отдавна е доказано, че ако човек изяжда по-малко калории, отколкото тялото му изразходва, случването да се изконсумира някаква „нездравословна“ храна няма да попречи на процеса на отслабване. Напротив, човек се намира в отлично настроение от това, че отслабва, но „не седи“ на традиционна диета.

В разбирането на мнозинството диетата е свързана с временно ограничаване или изключване от някакви любими храни. Този подход не води до успех, защото временните промени водят до временен резултат. В един ден е много вероятно човек да се върне към старите си хранителни навици.

Важното е да направим правилната промяна – да изяждаме по-малко калории, отколкото изразходваме.