Отслабването

Отслабването: първи стъпки

Отслабването – първите стъпки към оптималното тегло

Отслабването е дума, която се върти в главата на 98% от жените и не малък процент от мъжете.

Защо е толкова трудно и мисия възможна ли е трайното отслабване?

Като изключим медицинските причини, напълняването най-често е резултат от лоши и вредни навици в ежедневието ни. Какви могат да бъдат те?

  • Неправилно хранене
  • Липса на движение
  • Приемане на голямо количество скрити калории
  • Нарушен калориен баланс прием/разход
  • Прибягване към дълъг период на гладуване и безразборно хранене след това

Какво означава всичко това и каква е връзката с отслабването?

Неправилното хранене може да бъде под различна форма :

  • Хранене основно с вредни, мазни и висококалорични храни.

Приемане на голямо количество въглехидрати, прекомерно мазни храни, хранене основно с преработени и пакетирани храни. Въглехидратите са най-лесния и бърз начин да се заситим и поради тази причина, много хора прибягват към тях, пренебрегвайки приема на чисти протеини и пресни плодове и зеленчуци. Решението е да се балансира приема на въглехидрати (за предпочитане да бъдат бавни), чисти протени (месо, яйца, риба) и пресни плодове и зеленчуци. Например – избирайте плод или сурови ядки за междинни закуски. Основното Ви хранене да съдържа висок % зеленчуци, протеин и най-малък % да бъде въглехидрата.

  • Липса на движение – движението не винаги задължително означава спорт до изтощение.

Движението следва да бъде под всякаква форма – разходка в парка, ходене на пеша при всяка възможност, избиране на стълбите пред асансьора и т.н. При здрави хора, препоръчителния дневен лимит за изпълнени стъпки е 10 000. Ако можете повече, още по-добре. Това зарежда тялото, повишава температурата, повишава тонуса на мускулатурата, повишава базовия метаболизъм, подобрява стойката и т.н.

  • Скритите калории – това е бича на всички желаещи да свалят килограми.

Скритите калории се съдържат в множество продукти, които приемаме ежедневно, без реално те да са храна. Например – сок от кутия, безалкохолни напитки, подсладени напитки – кафе, чай, мляко и т.н. , парче кекс, бонбонче, вафличка със следобедното кафе и т.н. Примерите могат да бъдат много. Просто направете бърза равносметка за това какво приемате извън основните хранения за деня и сами ще забележите малките препъни камъчета в режима си за отслабване.

  • Нарушеният баланс е проста математика – ако приемате повече отколкото горите, то Вие гарантирано ще трупате килограми.

Съответно важи и обратното. Всяко тяло има базов метаболизъм, което означава, че ние горим калории при всяко действие от нашето ежедевие – дори по време на сън. Базовият метаболизъм зависи от много неща – телосложение, начин на живот, динамика на ежедневието и др. За да се ориентирате, може да отдадете седмица на това да следите калорииния си прием за дена и съотвестно калорииния разход. Има много калкулатори в интернет и различни мобилни приложения, които да се ползват. Веднъж направена тази справка, тя може да Ви служи като отправна точка. Ако базовия ви метаболзъм показва, че за деня горите 2000 ккал., то за да минете в дефицит, следва да се постараете приема Ви да не надвишава 1800 ккал.

  • Гладуване и безразборно хранене – това освен вреди и негативи, със сигурност няма да Ви донесе резултати , които да си заслужават.

Продължителното гладуване ударно забавя метаболизма на тялото, изхвърля основно вода, което е измамно за отслабващия, тъй като веднага щом премине към нормален режим на хранене, всико се връща, много често дори с екстри. Забравете този начин на отслабване, просто не работи.

Какъв е изводът?

Трайно отслабване можем да имаме, само когато това е осъзнат процес и усилия насочени към създававане на правилните хранителни и двигателни навици. За създаването на един навик, може да е необходимо поне месец-два през които да проявим воля. След това става по-лесно, тъй като навикът е втора природа. Ако трябва да отговорите на въпроса какво предпочитате – слаби за месец и страдание заради излишните килограми през целия живот или  добра форма и  здрави за остатъка от живота си, всички знаем какъв ще е отговорът. А посочените по-горе малки стъпки са решение за отслабването!

Вашият коментар