здравословно отслабване

Коя е най-добрата диета за здравословно отслабване?

Вземете всяка книга за диети и тя ще твърди, че съдържа всички отговори за успешно отслабване на желаното от вас тегло – и задържането му. Някои твърдят, че ключът е да ядете по-малко и да спортувате повече, други че ниското съдържание на мазнини е единственият начин да се справите, а трети предписват изхвърляне на въглехидрати. И така, в какво трябва да вярвате за здравословно отслабване?

Коя е най-добрата диета за здравословно отслабване?

Истината е, че няма универсално решение за трайна здравословна загуба на тегло. Това, което работи за един човек, може да не работи за вас, тъй като телата ни реагират различно на различни храни, в зависимост от генетиката и други здравни фактори. За да намерите подходящия за вас метод за отслабване, вероятно ще ви отнеме време и ще изисква търпение, ангажираност и някои експерименти с различни храни и диети.

Докато някои хора реагират добре на преброяване на калории или подобни ограничителни методи, други реагират по-добре на повече свобода при планирането на програмите за отслабване. Така че, не се обезсърчавайте ако диета, която е работила за някой друг, не работи за вас. И не се насилвайте ако диетата се окаже твърде ограничаваща, за да се придържате към нея. В крайна сметка диетата е подходяща само за вас, ако е такава на която можете да се придържате с течение на времето. Отслабването трябва да е приятно, а не натоварващо и стресиращо.

Контролирайте емоционалното хранене

Не винаги ядем просто за да задоволим глада. Твърде често се обръщаме към храната, когато сме стресирани или тревожни, което може да разруши всяка диета и да натрупа килограми. Ядете ли, когато сте притеснени, скучаете или сте самотни? Хапвате ли пред телевизора в края на стресиращ ден? Признаването на вашите емоционални тригери за хранене може да промени всичко в усилията ви за отслабване. Ако ядете, когато сте:

  • Стресирани – намерете по-здравословни начини да се успокоите. Опитайте йога, медитация или накисване в гореща вана.
  • Ниска енергия – намерете зареждащо начинание в средата на следобеда. Опитайте да се разхождате из блока, да слушате зареждаща музика или да подремнете за кратко.
  • Самотен или отегчен – потърсете комуникация с другите хора, вместо да потърсите хладилника. Обадете се на приятел, който ви кара да се смеете, изведете кучето си на разходка или отидете в библиотеката, мола или парка – където има хора.

Практикувайте внимателно хранене

Избягвайте разсейване по време на хранене. Опитайте се да не ядете, докато работите, гледате телевизия или шофирате. Твърде лесно е безсмислено да преяждате.

Обърни внимание. Яжте бавно, наслаждавайки се на миризмите и текстурите на храната. Ако умът ви се лута, внимателно върнете вниманието си към храната и нейния вкус.

Смесете нещата, за да се съсредоточите върху опита на хранене. Опитайте да използвате клечки, вместо вилица, или използвайте приборите с недоминиращата си ръка.

Спрете да ядете, преди да се наситите. Необходимо е време сигналът да достигне до мозъка ви, че сте имали достатъчно. Не се чувствайте задължени винаги да почиствате чинията си.

Запомнете: макар че няма лесно решение за отслабване, има много стъпки, които можете да предприемете, за да развиете по-здравословна връзка с храната, да ограничите емоционалните причини за преяждане и да постигнете здравословно тегло.

Вижте нашето кафе за отслабване тук!

Вашият коментар