Какво е ММА

Какво е ММА

Какво е ММА? Смесените бойни изкуства (на английски език: Mixed Martial ArtsMMA) представляват боен спорт, в който 2 съперници се опитват да постигнат надмощие един над друг. В него те използват широко разнообразие от позволени техники от бойни изкуства, включващи удари и борба.

Какъв спорт е ММА

Този силов спорт включва техники от бразилското жиу-житцу, граплинг, бокс, кик-бокс, муай тай, класическа борба, самбо, джудо и др. бойни дисциплини. Първите професионални ММА боеве се провеждат през 1989г. в Япония от организацията Shooto. Тогава за първи път организаторите въвеждат допълнителни правила. те са насочени основно към повишаване на безопасността на бойците. Именно тези промени ускоряват превръщането на ММА в официална спорта дисциплина и през ноември 1993г. в САЩ състезанията по смесени бойни изкуства вече са официално въведени от UFC (Ultimate Fighting Championship).

Основният двигател за популярността на този силов спорт именно UFC.

Тази организация върши перфектна работа в рекламирането на ММА. Собствениците й са братята Франк и Лорензо Фертита.

Има ли правила в ММА:

Най-често срещаното погрешно схващане е, че в ММА (смесените бойни изкуства) няма правила, a те всъщност са доста на брой. Правилата са точни и ясни и са приети от всички атлетически комисии в САЩ, които помагат за регулирането на спорта. Правилата са наистина доста на брой и включват размера на бойното поле (клетката), спецификации за опаковането на ръкавиците на боеца преди битка, точни правила за точкуване от съдиите и още много други. Разбирането и спазването на тези правила е от съществено значение за тези, които искат да се запознаят с ММА по-обстойно.

Какви са категориите в ММА:

Разпределението в категории е по килограми и важи за всички организации по смесени бойни изкуства по цял свят. Ето ги и тях:

Сламка – до 52 килограма
Муха – до 57 кг.
Петел – до 61 кг.
Перо – до 66 кг.
Лека – до 70 кг.
Полусредна – до 77кг.
Средна – до 84 кг.
Полутежка – до 93кг.
Тежка – до 120 кг.

Как се точкува битката?

Има трима съдии, които са заели различни позиции до клетката, за да може всеки от тях да има различна гледна точка. Те оценяват ММА техники, като например ефективно сваляне на противника на земята, ефективно нанасяне на удари, контрол над противника, ефективна агресия и ефективна защита.

Използва се 10-точковата система „Must“. В тази система победителят в рунда получава 10 точки, а губещият състезател получава 9 или по-малко. Ако случайно битката е изключително равностойна, тогава и двамата състезатели получават по 10 точки за рунда.

Кога приключва спарингът

Начините, по които може да завърши една битка, са следните: събмишън (захват за отказване), технически нокаут, нокаут, съдийско решение, техническо равенство, съдийско равенство, дисквалификация, определяне на битката като несъстояла се (в случай, че някой от състезателите даде положителна допинг проба след края на битката).

Въпреки противоречивите мнения, ММА е вече един от най-гледаните, а вече и преподаваните спортове в световен мащаб.

Няма смисъл да се отрича, че смесените бойни изкуства са един брутален спорт, борба,  която обикновено завършва  в доста груба форма. Въпреки това, въпреки агресивния характер на спорта, повечето от тези бойци на ММА не таят в себе си нищо друго освен уважение към противниците и спорта като цяло.  Има невероятно спортсменство в Смесените бойни изкуства, които обаче  понякога могат да останат невидими.

Вашият коментар