акутан - решение срещу акне

Има ли решение срещу акне?

Установено е че средно между 85% от хората на възраст между 12 и 24 години са страдали или страдат от акне. Акнето е проблем, който удря сериозно върху самочувствието на човек. При неправилно третиране, често оставя тежки белези за цял живот.

Какво причинява акне?

Една от причините е свърхпроизводството на себум (мазнината синтезирана от кожата, играеща ролята на на защитен филм), което води до запушване на порите. Това от своя страна води до натрупване на мазнината и поява на възпаления под формата на неприятни и болезнени пъпки. Друга причина е появата на бактерия наречена propionibacterium acne. Често се среща и хормонално акне, наблюдавано при хора с хормални нарушения или спортисти, използващи стероидни препарати.

Каквато и да е причината, акнето е сериозен проблем и лечението му понякога е дълго и трудно. При тежки форми на акне се изписват антибиотици. Но има случаи при които и антибиотиците не оказват позитивно влияние. Типа акне, неповлияващо се от антибиотици се нарича нодуларно акне.

Какво е решението?

Акутан или изотретиноин (Isotretinoin) с форма на витамин А с мощно действие. Той регулира начина на отделяне на мъртвите кожни клетки, с което  има по-малко натрупване и запушване на порите. Освен това намалява размера и производството на мастните жлези с до 90%, поради което сухата кожа е често срещан страничен ефект. Убива бактериите причинители на бактериалното акне.

Много потребители на Акутан, съобщават, че първоначално след започване на приема, състоянието им за кратко време се влошава. Най-често видимо подобрение се наблюдава след 6та-8ма седмица от първоначалния прием. Ако до 8 седмици няма видимо подобрение, вероятно дозата е твърде недостатъчна за Вашите нужди.

Какво трябва да знаем докато приемаме Акутан?

  • Акутан прави кожата чувствителна и фотосензитивна. Препоръчва се да избягвате излагане на силно слънце или да изпозлвате солариуми. Това може да доведе до неприятно лющене и сърбеж по кожата.
  • Редуцирайте приема на алкохол, докато приемате Акутан. Алкохолът намалява значително действието на препарата. Също това прием на по-големи количества алкохол може да крие риск за черния дроб.
  • Кожата Ви ще бъде значително по-суха от обикновено. Постарайте се да приемате достатъчно течности и да я защитавате с фотозащитни кремове.
  • Не приемайте Акутан ако сте бременна, кърмачка или планирате бременност.
  • Не приемайте Акутан ако страдате от сърдечно заболяване или астма.
  • По време на прием, не можете да бъдете кръводарител поне 3 седмици след прекратяване на приема.

Как се приема Акутан?

  • Препоръчително е да приемате с храна, тъй като повишава абсорбцията на препарата в кръвта.
  • Дозировката е силно зависима от степента на акнето но средно приетата доза може да бъде: Възрастни и деца на 12 и повече години – дозата се основава на телесното тегло. Обикновено дозата е 0,5 до 1 милиграм (mg) на килограм (kg) телесно тегло на ден, приета като 2 разделени дози за 15 до 20 седмици. Вашият лекар може да коригира дозата Ви според нуждите. За деца под 12 години, приема трябва да се определи от лекар.
  • Средно приема на акутан продължава 15-20 седмици

Вашият коментар