Отслабваме без диети

Отслабваме без диети и фитнес – част 1

Отслабваме без диети

Възможно ли е това? Да отслабнем, без да се поставим на диета, без да ходим във фитнеса и да се потим на уредите? Оказва се, че е напълно възможно и постижимо. Необходимо е просто да променим начина си на живот, съзнателно и отслабваме без диети и фитнес.

По-долу ще откриете 10 съвета за това, как да отслабнете – плавно и спокойно, без стрес от ограниченията и забрани.

  1. Яжте бавно и дъвчете старателно.

Има много хора, които буквално преглъщат обяда си за 5-10 минути, докато гледат в екрана на телефона или компютъра си, а след това веднага преминават към по-важни неща. В същото време има поне две важни причини да ядете храната си по-бавно. Според проведен екперимент, изяждането на храна с 600 калории за време от 24 минути, кара хората да се чувстват значително по-сити, в сравнение с тези, които изпразват чинията си за 5-6 минути. Нещо повече, три часа след хранене хората, които се хранят бавно, консумират с 25% по-малко калории във вид на сникери и др.. Бавното и старателно дъвчене на храната може не само да намали дневната калоричност на изконсумираната храна, но и да увеличи разходите за енергия.

Японски учени са установили, че ако дъвчете всяка хапка за около 30 секунди, след хранене термогенезата на храната се увеличава с 1,8–4 kcal за около 90 минути. Един от авторите на експеримента отбеляза, че ако вземете предвид всяко хранене за годината, кумулативният ефект може да бъде значителен.

  1. Добавете голяма салата към храната си и започнете храненето първо с нея.

При извършен експеримент се оказало, че най-леката салата в количество от 150 g помага да се намали калоричното съдържание на обяда със 7%, а на порция от 300 g – с 12%.

За да не изядете повече от нужното, избирайте салати от пресни зеленчуци и билки. Без дресинги под формата на майонеза, сирене или други мазни храни.

Опитайте салати от краставици и зеле, спанак, корен от целина, броколи, чушки и други нискокалорични растителни съставки.

  1. Изпивайте чаша вода преди да започнете да се храните.

Има доказателства, че чаша вода точно преди хранене помага да се изяжда по-малко като количество. И това без никакъв контрол на порциите.

Все пак, може да се каже, че тази техника дава най-добри резултати при наличието на някакво ограничение в порцията храна. Например, приемането на 500 ml вода 30 минути преди обяд е помогнала на хора със затлъстяване да свалят 2,4 kg за 12 седмици. Два пъти повече, отколкото в контролната група. При друг експеримент се е достигнало до извода, че пиенето на вода преди хранене помага на хората на възраст 55 и повече години да отслабнат. Но не работи при по-младите хора. Във всеки случай, изследователите са единни, че има смисъл да се консумират повече течности по време на диета или по време на поддържане на теглото.

Опитайте да изпиете една или две чаши вода 30 минути преди хранене. Вижте как се отразява на апетита и размера на порцията. Може би тази техника ще Ви помогне да намалите порциите храна.

Ако сте решили да преминете към суплементация, вижте нашите предложения тук!