Нолвадекс

Нолвадекс / Тамоксифен Цитрат

Нолвадекс (Тамоксифен Цитрат)

Нолвадекс е много популярен и ефективен селективен модулатор на естрогеновите рецептори или анти-естроген. Известен още, като Тамоксифен Цитрат той за пръв път е разработен през 1961 г. от компанията ICI, позната днес като AstraZeneca, под търговското име Нолвадекс.

Нолвадекс е разработен с цел третиране на рак на гърдата, като също така се е използвал успешно и като средство за превенция на това заболяване. Сред употребяващите Анаболни Стероиди, Нолвадекс или прост Нолва се ползва, като анти-естроген по-време на цикъл с цел превенция на евентуални странични ефекти свързани с високи нива на естрогена или като част от след-цикловата терапия, като средство за повишаване на естественото пройзводство на Тестотерон в организма.

Функции на Нолвадекс

Тамоксифен Цитрат е селективен модулатор на естрогеновите рецептори, който едновременно е естрогенов агонист и антагонист. Като анти-естроген, Нолвадекс извършва своята функция посредством свързване с рецепторите, вместо естрогена. Тази връзка пречи на естрогена да извършва функцията си в определени места на тялото, което реално е и ползата на раково болните пациенти. Редица форми на рак на гърдата се „хранят“ с естрогена, щом той направи връзка с рецепторите в млечните жлези. Предотвратяването на свързването на естрогена с тези рецептори, също така е от полза за използващите Анаболни Стероиди, тъй като ги предпазва от появата на гинекомастия, която може да се образува в следствие на употребата на някой Анаболни Стероиди, като Тестостерон, Дианабол и Анадрол.

Освен като анти-естроген, Нолвадекс може да играе ролята на естроген, особено в черния дроб, за където се счита, че такава активност води до здравословни нива на холестерола. За употребяващите Анаболни Стероиди това също е от полза, тъй като повечето стероиди имат негативен ефект върху холестерола.

Също така, Нолвадекс притежава и силно изразени свойства по стимулиране на естественото пройзводство на Тестостерон в организма, посредством стимулиране на пройзводството на лутеинизиращ и фоликуло-стимулиращ хормон.

Ефекти от употребата на Нолвадекс

В терапевтичната практика, при пациенти с рак на гърдата, ефектът от употребата на Нолвакдекс е прост – чрез свързване с рецепторите на естрогена, той пречи на естрогена да направи връзка с тях, като по този начин пречи на рака „да се храни с този хормон“. Макар да е много ефективен, Нолвадекс обикновенно се използва в комбинация с Ароматазен Инхибитор.

За употребяващите Анаболни Стероиди, основната функция на Нолвадекс е като средство за превенция на появата на гинекомастия. В случайте, когато Нолвадекс се окаже недостатъчен, трябва да бъде използван Ароматазен Инхибитор, като Аримидекс, но Нолвадекс задължително трябва да бъде първи избор, поради силно изразения негативен ефект, който има комбинацията от Анаболни Стероиди и Ароматазни Инхибитори върху нивата на холестерола.

Най-цененият ефект от употребата на Тамоксифен остава функцията му по стимулиране на естественото пройзводство на Тестостерон. Употребата на Анаболни Стероиди, независимо от техния вид и дозировка, ще подтисне собственото пройзводство на Тестостерон и то значително.

Разбира се, след прекратяване на употребата на Анаболни Стероиди, собственото пройзводство на Тестостерон ще се възстанови. Но това е много дълъг процес, в някой случаи отнемащ до 1 година. В зависимост от тежестта на цикъла и използваните препарати, през който нивата на собствения Тестостерон ще бъдат много ниски. Това носи със себе си риск от появата на редица здравословни проблеми. Като освен това е почти сигурна гаранция за загубването на постигнатите резултати. В тези случай, употребата на Нолвадекс, като основна част от след-цикловата терапия, ще позволи на атлета да възстанови хормоналните нива значително по-бързо и да запази по-голямата част от постигнатите резултати.

Единствените случай в които употребата на след-циклова терапия не е задължителна и дори може да бъде контра-продуктивна, са когато атлетът планира много кратък цикъл с бързо действащи препарати (4-6 седмици) или когато в периодите в които не приема Анаболни Стероиди е на поддържаща, ниска доза синтетичен Тестостерон.

Странични ефекти от употребата на Нолвадекс

Тамоксифен е много добре поносим препарат и рядко употребата му е свързана с появата на голям брой странични ефекти. Въпреки това те са възможни, като по-често са изразени при жените, като най-разпространени са :

  • Вагинален сърбеж, кървене или дискомфорт
  • Горещи вълни
  • Неразположение в стомаха
  • Главоболие

Други, по-рядко срещани странични ефекти могат да бъдат :

  • Кожен обрив
  • Намалено количество на белите кръвни телца
  • Промени в ендометриума
  • Повишено ниво на триглицеридите
  • Белодробна емболия

Употреба на Нолвадекс

В терапевтичната практика, при третиране на пациенти с рак на гърдата, Нолвадекс обикновенно се дозира в доза от 10-20 мг./ден, като често първоначалната доза е от 40 мг./ден. Въднъж след като раковото образувание бъде елиминирано, Нолвадекс може да бъде приеман в доза 10-20 мг./ден безсрочно.

С цел справяне с появата на странични ефекти свързани с високи нива на естрогена, Тамоксифен се дозира по 10-20 мг./ден. В случай, че доза от 20 мг./ден не е достатъчна за да Ви предпази от гинекомастия, трябва да започнете употребата на Ароматазен Инхибитор, като Аримидекс.

Като част от след-цикловата терапия, приемът на Нолвадекс обикновенно започва с доза от 40 мг./ден. Обикновенно тази доза ще се продължи за период от няколко седмици, последвана от 20 мг./ден за още няколко седмици и евентуално още седмица на 10 мг./ден.

Кога трябва да започнете приема на Нолвадекс, зависи изцяло от това, как сте приключили цикъла си с Анаболни Стероиди. Както и това дали искате да използвате Прегнил или не.

  • Ако цикълът е приключил с бявно действащ препарат, започвате приема на Нолвадекс 2 седмици след последната инжекция.
  • Ако цикълът е приключил с бързо действащ препарат, започвате приема на Нолвадекс 3 дни след последната инжекция.
  • Ако цикълът е приключил с бавно действащ препарат, започвате пиема на Прегнил 10 дни след последната инжекция и Нолвадекс веднага след спиране на Прегнила.
  • Ако цикълът е приключил с бързо действащ препарат, започвате приема на Прегнил 3 дни след последната инжекция и Нолвадекс веднага след спиране на Прегнила

Вашият коментар